2024. június 25. kedd 13:18

A Magyar és Nemzetközi Szektorlabda Szövetség oldala

Minden, amit a gombfociról tudni akarsz: szektorlabda, 12 érintéses asztali-labdarúgás, gombfoci

Bemutatkozik Debrecen

6 min read

Amint azt már jeleztük, folyamatosan jelentetünk meg írásokat, hogy kedvet csináljunk a világbajnoksághoz. Első körben a rendezvénynek helyszínt adó várost, Debrecent és az itt fellelhető gombfocis életet mutatjuk be.

Debrecen Magyarország harmadik legnagyobb, és második legnépesebb városa, Hajdú-Bihar megye és a Debreceni járás székhelye. Írásban a 13. században tesznek említést először a városról. Nevét az egész kontinensen ismerték híres vásárairól és református iskolájáról, mely európai viszonylatban is kiemelkedőnek számított. Történelme során kétszer az Országgyűlés színhelye volt: 1848–49-ben, és 1944-ben. Az évszázadok folyamán többször is tűzvész áldozata lett, a második világháborúban jelentős károkat szenvedett. Debrecen város napja: április 11. Becenevei a Kálvinista Róma és Cívisváros, utóbbit szokták gyakrabban használni. Egy 2014-es adat alapján vonzáskörzetével együtt közel 204 ezer lakosa van, amely Hajdú-Bihar megye 38%-át jelenti.

Nagy múltú iskolaváros, az oktatásban való meghatározó szerepe a 16. századig nyúlik vissza. Napjainkra a sport is nagy szerepet kapott a városban, szinte egymást érik a rangos versenyek minden sportágban. A látványsportok közül (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong) szinte mindegyikben található élvonalbeli klub, illetve több alsóbb osztályú egyesület. Kiemelkedő eredmények kézilabdában és jégkorongban találhatóak, de természetesn az élen a labdarúgás van. A közelmúltban több első osztályú bajnoki címet is szerzett az 1902-ben alapított debreceni labdarúgó csapat – Debreceni VSC -, illetve 2014-ben épült új stadion is, amely 20 340 néző befogadására alkalmas.

Főbb látványosságok:
– Nagytemplom
– Nagyerdő
– Kossuth tér
– Fórum Debrecen
– Debrecen Pláza
– Nagyerdei Stadion
– Déri Múzeum
– Kölcsey Központ
– Aquaticum

És, ha már labdarúgásról beszélünk, meg kell említenünk, hogy az ország szinte összes településéhez hasonlóan Debrecennek is nagy múltja van egy magyar eredetű futball utánzó játékban, a gombfociban. A cívisvárosi gombfocizók is nagy szerepet vállaltak a játék országos népszerűségében, sokáig meghatározó szerepet vállaltak a gombfocis életben. Információink szerint az 1960-as évek elején már komoly munka folyt a városban a Debreceni VSC és a Debreceni Postás színeiben játszók jóvoltából. A debreceniek kéthavonta jelentkező újságot is megjelentettek, főleg Várhalmi Zsolt, Molnár Sándor, Mészáros József, Gali Béla és társaik lelkesedésének köszönhetően. Ekkor – országos szinten a második legnagyobb táborral rendelkezőként – nagyjából 40-50 fővel tartották az edzéseket és a versenyeket városi szinten.

Érdekesség:
Ebben az időben (Emlékeztetőül: az 1960-as évek elején járunk.) tűnt fel Tiszavasváriban is a játék, és az a Farkas Gábor emelkedett ki a mezőnyből, aki az idei világbajnokságon is szerepelni fog! Ezúton is szeretnénk gratulálni Gabi bácsinak a több, mint 50 éves, töretlen gombozói múltjához!

2A kezdeti sikereket azonban több olyan bonyolult esemény is beárnyékolta, amely szinte teljesen elsöpörte a városban a gombfocit. A játék visszaszorult elszigetelt közösségi szintre, földalatti mozgalomként működött sokáig. Apáról fiúra szállt a játék, folyamatosan csiszoltak a szabályokon és a rendszerváltást követően ismét teret kapott a játék, amely immár szektorlabda néven és sportként mutatkozott be Debrecenben. Réti János és Farkas Gábor közreműködésével 1992-ben nagy sikerű szektorlabda bemutatót tartottak az azóta már teljesen átépített Kölcsey Művelődési Központban. A bemutató olyan jól sikerült, hogy azonnal kialakult egy kisebb társaság, akik által ismét beindult a debreceni gombfocizás. Hol nagyobb, hol pedig kisebb csoportban, de komoly edzések zajlottak az IPK (most Belvárosi Közösségi Ház) termeiben, ahol 1994-ben megalakult a Debreceni Asztali-labdarúgó Club. A klub remekül működött, tagjai hamar és eredményesen kapcsolódtak be az országos vérkeringésbe. Csapatban a másodosztály egyik meghatározói lettek, míg az egyéni küzdelmek során többször is dobogón találhatták magukat. A debreceniek által, a Nagyállomás fölötti konferencia teremben rendezett színvonalas versenyeken volt, hogy 40-50 fő is megjelent az ország minden pontjáról. Azonban a technikai fejlődés és a növekvő pénzközpontú világ megálljt parancsolt a lelkes társaságnak. Megannyi siker és erőfeszítés ellenére, tizenegy éves fennállást követően megszűnt az egyesület. Ellehetetlenült helyzetükben néhány évig sértődötten nyaldosták sebeiket, majd új erőre kaptak. Az alapító társaság magja – Puskás László, Kiss Levente, Karacs Gábor és Puskás Zoltán – újra összeállt és eltökélték, hogy vissza verekszik magukat az élmezőnybe, amit nagyjából sikerült is elérniük. 2011-től azonban fokozatosan áttértek a brazil 12 érintéses gombfocira. A szakág váltás azt eredményezte, hogy egyszerre a két játékot nehéz szinten tartani, így az új stílus nyert. Az elmúlt négy évben viszont nagyot fordult velük a világ. Míg 2012-ben csak egy játékost tudtak adni a 12magyar válogatottnak, mára már háromra nőtt ez a szám, és további tehetségeik révén újabb játékosaik érhetnek a címeres mez közelébe. Mindezt támogatás nélkül, önerőből érték el. Azonban a gombfocisok életében történtek jó dolgok is. A Debreceni Egyetemi Atlétikai Club (DEAC) és az Ifjúsági Ház jóvoltából van hol és mivel edzéseket tartaniuk. Ez olyannyira visszaadta a hitet a társaságnak, hogy további terveik megvalósításában reális esélyeket láttak. Kiemelt figyelmet fordítottak az utánpótlásra, volt hogy 10-12 iskolással is tartottak edzéseket, azonban ez pár hónap után kimerítette a kasszát, így félbe maradt ez a vonal. Félbe, ugyanis nem tettek le azon tervükről, hogy a cívisvárosban lesz a legkomolyabb gombfocis élet. Mottójuk ez lett: Vannak még segítőkész emberek, csak nehéz őket megtalálni.

000_8751

Egyre nagyobb szerepet vállaltak a versenyek szervezésében is, és 2015-re elérkeztek ahhoz a fontos állomáshoz a debreceniek, hogy merjék-e átvállalni Budapesttől az idén szeptember 17-20. között megrendezésre kerülő VII. Szektorlabda Világbajnokság rendezési jogát, miután a fővárosi szervezés elakadt a célegyenesben. Nehéz és felelősségteljes döntés előtt álltak, de meg merték tenni a lépést, mindössze hat héttel az esemény előtt. Szerencséjükre találtak több olyan lehetőséget is, amelyek gyors ütemben viszik előre az ügyüket, és mára elérkeztünk oda, hogy kijelenthetjük, Debrecen rendezi a szektorlabdázók legnagyobb eseményét!

Érdekesség:
A Testnevelési Főiskolán végzett tudományos kutatások nyomán kijelenthető, hogy a világszerte ismert gombfoci magyar eredetű, ezért minden tekintetben esélyes, hogy Hungarikum váljon belőle.