2024. július 18. csütörtök 18:48

A Magyar és Nemzetközi Szektorlabda Szövetség oldala

Minden, amit a gombfociról tudni akarsz: szektorlabda, 12 érintéses asztali-labdarúgás, gombfoci

Pénz, erkölcs, hit – Horváth Imre írása

4 min read

Ezek a szavak elanyagiasodott világunkban gyakran nehezen férnek meg egy mondatban, egymás mellé írva, pedig szerintem nem nehéz harmóniát teremteni köztük. Az alábbi gondolatok annak kapcsán merültek fel bennem, hogy egy sportvezető a sportágunkat alkotó egyesületek, szakosztályok pénztelenségéről beszélt, amit meghallgatva a fenti három szó jutott eszembe.

A gombfoci, vagy, ahogy mi nevezzük ennek a kedves játéknak a versenyszerűen, sportágként űzött változatát, vagyis a szektorlabda művelése nem tartozik az egyes települések legfontosabb problémái közé. Ha pedig e tevékenység anyagi támogatása kerül szóba, akkor hamar érkezik a válasz, hogy az iskolában krétára sincs pénz, nem hogy gombfocira. Mégis, hogyan lehet ilyen körülmények között egy klubnak pénzhez jutni, hisz a versenyzés pénzbe kerül, s ha egyes sportágak milliárdos forrásokra képesek szert tenni, akkor bizonyosan vannak módszerek, amelyen egy ilyen kis sportág számára is eredménnyel kecsegtetnek.

Nem húzom sokáig az időt, hanem leírom 35 évnyi sportvezetői tapasztalatom lényegét. Szerintem akkor tud jól működni egy egyesület, szakosztály, vagy klub, ha vonzáskörzetében ismertté, és elismertté válik. Más szavakkal, képes magára irányítani az emberek figyelmét, és elnyeri környezete megbecsülését. Szoros kapcsolatot ápol a település vezetésével és lakosságával, akik ismerik, becsülik tevékenységüket, és magukénak érzik a szervezet eredményeit. Vagyis a sportközösség szerves részévé válik a neki otthont adó településnek, sportszertő lakosai pedig hajlandóak azonosulni a sportolókkal. Ez pedig nem más, mint reputáció építés. Akit, akiket a környezete ismer, elfogad, tisztel és becsül, az számíthat az ott élők támogatására. Akár önkormányzati szinten, akár a gazdálkodó szervezetek által, vagy egyszerűen a lakosság részéről, pl. 1%, vagy adomány formájában.

Ha ezeket tapasztalatokat a mai világban is érvényesnek gondoljuk, akkor nyomban felmerül a következő kérdés, hogy mindezt hogy érheti el egy egyszerű gombfocizó közösség. Szerintem könnyebben, mint gondolnák, csak egy kicsit dolgozni kell érte, méghozzá hittel, önbizalommal, nyitottsággal, őszinteséggel, az ügy iránti alázattal, és mosollyal az arcunkon.

Ennek pedig a gyakorlati megvalósítását önmagunk felkészítésével kell kezdeni. Mindenekelőtt hinnünk kell abban, hogy a gombfoci egy valóban nagyszerű, kreatív és képességfejlesztő játék, amelyet magyar eredete miatt megkülönböztető figyelem illet. Ha ezt a gondolatot magunkévá tesszük, és tiszta szívvel komolyan is gondoljuk, vagyis hiszünk benne, akkor ez a hit sugározni fog belőlünk, és át fog ragadni a beszélgető partnereinkre is. Ha Te általában is komoly ember benyomását kelted, akkor az ügyet, ami mellé álltál, felemeled a Te megbecsülésed szintjére. Vagyis, ha Te szimpatikus személy vagy, akkor a személyiségeden keresztül szimpatikussá teszed az ügyet, amiben hiszel. De akkor valóban teljes szívvel hinned kell a gombfoci értékeiben, mert csak ekkor válik a meggyőződésed a partnered attitűdjévé. Viszont ekkor nyert ügyed lesz, és a partnered mindenben segíteni fog, amiben csak bír. A további meggyőzött partnereid pedig előbb-utóbb egy kis érdekközösséget fognak alkotni, és akkor is az ügyed megsegítésén fogják törni a fejüket, olyankor is, amikor Te ott sem vagy.

Innentől csak ápolnod kell a kialakított kapcsolatokat, és olyan viselkedésre NEVELNI a klub tagjait, hogy mindenben megfeleljen a környezet elvárásainak. Más szavakkal, olyan belső kultúrát kell kialakítanod, hogy ha a szervezeted bármely tagját kérdezik, akkor mind-mind, külön-külön ugyanazokat az értékeket képviseljék, és ugyanazokat a válaszokat adják a sportággal, vagy az egyesülettel kapcsolatban. Ezzel nyilván munka van, de megéri.

Aztán, persze rendszeresen ott kell lenni a sport jellegű összejöveteleken, előadásokon, konferenciákon, önkormányzati rendezvényeken, vagy sportbizottsági üléseken, de leginkább a nyilvános szabadidősport rendezvényeken, ahol a lakosság egészen közelről ismerkedhet meg a versenyszerű gombfoci szabályaival, eszközeivel és személyes kapcsolatot alakíthat ki a legjobb játékosokkal, akikről addig csak a híradásokban hallott. Ja, és mindig, mindenhol ki kell szolgálni a médiát, pontosabban, szinte baráti kapcsolatokat kiépítve velük. Ennek megvannak a fogásai, de ezekről a részletekről majd máskor.