2024. július 20. szombat 08:00

A Magyar és Nemzetközi Szektorlabda Szövetség oldala

Minden, amit a gombfociról tudni akarsz: szektorlabda, 12 érintéses asztali-labdarúgás, gombfoci

A „varázslatos” gombfoci ünnepe Brazíliában

5 min read

A történelem legnagyobb bajnoksága a Morumbiban 240 résztvevővel

ALEX SABINO (SÃO PAULO, SP (FOLHAPRESS))
Fotók: Eduardo Knapp (FOLHAPRESS)
2022. június 24.

Christopher Barres Pereira elvesztette uralmát autója felett és nekiütközött egy álló teherautónak. A kocsiban volt egy bőrönd, ami az ütközés erejétől előre repült, és tarkón találta a 45 éves gyógytornászt. A balesetből származó sérülések miatt 20 napig kómában volt.

A lassú és még mindig tartó felépülésébe a fizikoterápiás foglalkozások mellett beletartozik a Christopher életének számító sport is: az asztali foci. Gyerekek körében gombfociként ismert.

„Hét éves korom óta gyakorolom ezt. Segít abban, hogy visszanyerjem az érzékenységet a kezemben, hogy erőre kapjak. Fejlesszem azt, amit finom motorikának nevezünk, amit elveszítettem a balesetben” – mondja. A meccsek után tippeket ad a többi játékosnak, hogy mit csináltak rosszul, és hol javíthatnak. Ezt még mindig kissé elmosódott beszéddel teszi, ami a baleset következménye.

Christopher Barres Pereira (45) a gombfocit használja az autóbalesetből való felépülésében

Története talán a legdrámaibb volt, de nem egyedi a São Paulo-i központban, Morumbiban június 16. és 19. között megrendezett brazil asztalilabda-bajnokság 240 résztvevője között. Ez volt a sportág történetének legnagyobb tornája az országban!

A 11 különböző államból származó résztvevőnél csak a játék szeretete volt a tét. Pénzdíj nem volt, trófeát ajánlottak fel.

Ez nem akadályozta meg a 35 éves Thiago Roco Rodrigues ápolót abban, hogy az Albert Einstein Kórház műszakját a játékra váltsa. Thiago a gombfocit a rangsorban az első helyre helyezi, mint támaszt a szakmájában. Egy olyan valami, ami megtanít a nagyobb fegyelemre, koncentrációra, az emberek iránti tiszteletre. Ez távolról sem egy olyan dolog, amit ne kellene komolyan venni.

„Az asztali focinak megvan ez a varázsa. Mindig szemtől szembe vagy az ellenféllel. Ha néhány napig nem játszom, nagyon hiányzik” – vallja.

Valdir Roves Souza (50) is megmutatta tehetségét

Persze nem minden idilli. A különböző államok szabályaiban eltérések vannak. A használt labda minőségével kapcsolatban vannak eltérések és így panaszok (és csak egy gyártó van São Paulóban) valamint a játékosok között is súrlódások. Emiatt pl. bevezették azt a szabályt, hogy a gólokat ne ünnepeljék túlzottan azok, akik gólt szereznek. Ha ez mégis megtörténik, azzal technikai hibát követnek el, amit az ellenfél kérhet érvényesíteni.

Az igazi futballban a gólörömöt az öröm maximális kifejezésének tekintik. Nem úgy a gombfociban. Itt a túlzott gólöröm szabálysértést jelent.

Vannak hasonlóságok a taktikai felállások között. A rivális tudása megváltoztatja a „sportolók” pozícióját az asztalon. A védők pl. nagyobbak lehetnek, mint a többi gomb, hogy ezzel is akadályozzák a másik csapat támadó akcióit. Nem szerencse kérdése – szokták mondani. Ez ügyesség.

Taktikai sémákban vannak hasonlóságok az igazi futballal

A brazil 12 érintéses gombfocit a Morumbi edzőteremben felállított több asztalnál játszották. Az egyiket Superrena néven a Mundo Botonista YouTube csatorna is közvetítette.

Mivel a bajnokság São Paulóban zajlott, így a szervezés a Paulista Tagszövetség feladata volt. Az entitás elnöke José Jorge Farah Neto, Eduardo José Farah (1934-2014) fia, aki 1988 és 2003 között az FPF-et (São Paulo Football Federation) irányította.

Thiago Lima (35) „szenved”, hogy elfoglalja a legjobb pozíciót

Farah ma már csak menedzser, egy szervezetről próbál gondoskodni, amelynek nincs pénze,. A pénzügyi egyenleget úgy próbálja felállítani, hogy idén a város rendezhesse meg a világbajnokságot. A verseny tervezett adománygyűjtése 8000 és 9000 R$ közé esik. Az ötlet az volt, hogy egy szállodában rendezzék meg, de a hely bérlése körülbelül 35 000 R$-ba kerülne.

Ez lesz a legkülönlegesebb verseny a Palmeiras 52 éves sportolója, Jefferson do Amaral számára. A São Paulo-i ranglistán első helyen álló versenyző reméli, hogy ismét megnyeri a trófeát. 2015-ben Magyarországon ugyanis ő nyert.
Klubja, a Palmeiras egyszerűen nem bírja elviselni a vicceket, hogy ő az egyetlen Palmeiras sportoló, akinek vb címe van.
„A Palmeiras is világbajnok” – vágja rá, az 1951-es Riói Kupa elhódítására hivatkozva, amelyet a FIFA nem ismert el.
„Futballfanatikus vagyok. Mindenre odafigyelek, ami a futballvilágban történik. Az asztali fociban olyan játékokat játszanak, amelyek szimulálják azt, ami az igazi futballban történik. Növeli a koncentrációt, és ez egy olyan sport, amely segít a személyiség formálásában is, mivel megtanít, hogyan kell veszíteni” – teszi hozzá.

Nagy gondot jelent, hogy a gombfocit hogyan tegyék vonzóvá a videojátékokhoz és a közösségi hálózatok közvetlenségéhez szokott új generációk számára. Noha a szabályok egyszerűek, időbe telik, amíg a gombok mozgatásához jól hozzászoknak. Sokkal egyszerűbb, ha a kezedben van egy PlayStation vagy Xbox kontroller.

A szervezetnek harminckét regisztrált 18 év alatti versenyzője van, közülük mindössze 16 nevezés érkezett.

Sürgető, hogy megőrizzük ezt a hagyományt, amely a játékosként szolgáló palackkupakokkal kezdődött, majd jött az akril, cellulóz, és ma már kapni több mint 1000 R$-ért is csapatokat aranyozott részletekkel. „Ez a legjobb sport, ami létezik. Nem cserélném el semmire. És még mindig segít a kezelésben, hogy a baleset után meggyógyuljak” – összegzi Christopher, aki mindig a Friburguense mezét viseli.

Vannak olyan csapatok, amelyek 1000 R$-ba kerülnek