2024. július 20. szombat 08:11

A Magyar és Nemzetközi Szektorlabda Szövetség oldala

Minden, amit a gombfociról tudni akarsz: szektorlabda, 12 érintéses asztali-labdarúgás, gombfoci

Közgyűlés a MALSZ-nál – Horváth Imre tudósítása

4 min read

Tekintettel arra, hogy az év végével a Magyar Asztali Labdarúgó Szövetség teljes vezetése lemondott, ezért rendkívüli tisztújító közgyűlést hívtak össze, amelyre 2019. január 13-án került sor az Eiffel Bistroban, 10 órai kezdettel.

Szokatlan módon szinte majdnem minden tagszervezet képviseltette magát, és a nagyszerű környezetben, figyelmes vendéglátás mellett vita nélkül folyt le a közgyűlés. A hozzászólások sorát a leköszönő elnök, Kondor Gábor búcsúbeszéde nyitotta meg, amelyben értékelte az irányítása alatt eltelt 2 év eseményeit. Önkritikusan önmagával sem volt elégedett, ettől függetlenül sokan megköszönték a munkáját, és a szövetség önzetlen támogatását. Összefoglalva: szépen búcsúzott!

A beterjesztett alapszabály módosítást nagy többséggel elfogadták, és valamennyi jelöltet közel egyhangúlag megválasztották. Az új elnök Szili Balázs, a Józsefvárosi SZE elnöke lett. Az 5 tagú elnökség további tagjai Maczelka Árpád, Kocsis Gábor, Lukács Viktor és Tóth László lettek. A Felügyelő Bizottság tagjait (Deme Gyula, elnök, Gyenes András, és Szegedi András tagok) egyhangúlag választották meg.

Szili Balázs megköszönte a bizalmat, és felkérte Horváth Imrét a főtitkári tisztségre. Bár a főtitkár kinevezése az elnökség dolga, akik az elnök javaslata alapján döntenek, Szili (Horváthtal egyetértésben) a felhatalmazás erősítése céljából azt kérte, hogy a közgyűlés kézfeltartással, mintegy szimpátiaszavazással támogassa jelöltje kinevezését. Erre hosszú vita kerekedett.

Ugyanis Tóth László megkérdőjelezte a főtitkári feladatkör szükségességét. Ekkor Szili azt indítványozta, hogy mondja ki a közgyűlés, hogy legyen-e egyáltalán főtitkár a szövetségnél, mert ha nem, akkor itt a lehetőség, és az alapszabály módosítása keretében az elnökséghez sorolódnának a főtitkári feladatok. Ez a hozzászólás Tóthtól azért volt furcsa, mert a főtitkárnélküliség az ő elnöksége idején lett bevezetve, és akkor sem sikerült az operatív feladatokat az elnökséggel elvégeztetni. Akkoriban sokat romlott a szövetség szervezettségének színvonala, és nagyon sok bírálat érte őt ezért, de úgy látszik, azt már elfelejtette.

Többen rákérdeztek, hogy talán a főtitkár jelölt személyével van esetleg probléma, de erőteljes fejrázás volt a válasz. Ekkor a Kondor Gábor, a korábbi elnök kért szót, és elmondta, hogy már ő is rájött, hogy segítségre van szüksége, ezért került be az alapszabályba a főtitkár intézménye, és ezért kérte fel Horváthtot főtitkárnak. Ezt erősítette meg az új elnök is, hogy ismerve a főtitkárjelöltet, hasznos tagja lesz a csapatnak, amire neki szüksége van. Ezen vélemények ellenére a klubok képviselői 1 szavazatnyi véleménytöbbséggel nem szimpatizáltak a főtitkárral, vagy a főtitkári tisztséggel, ami hangosan nem lett kimondva.

Az ügyben Szili volt a legbosszúsabb, hisz neki szüksége lett volna Horváth segítségére, amiben pont azok akadályozzák, akik nem fogják magukra vállalni a főtitkári feladatok elvégzését. Ezért többen is jelezték, hogy hamarosan rendes közgyűlés lesz, ahol megválaszthatják Horváthtot. Horváthnak azonban joggal esett rosszul a kekeckedés, és bejelentette, hogy ne próbálkozzanak többet vele, nem vállalja a jövőben sem a főtitkárságot. Pedig most ingyen végezte volna a munkáját. Szili arcát látva hozzátette: azért tanácsaival segíti majd az új elnök munkáját, de az egész embert kívánó főtitkári feladatokat ezen túl legfeljebb tisztes fizetségért hajlandó ellátni. Ingyen ennek a tagságnak többé semmit. Hát ezt érték el a kekecek, akik büszkék voltak magukra, mondván a Horváth át akarta venni az irányítást a szövetség felett, amit ők megakadályoztak. Ha tudnák, hogy Szili és Horváth között milyen korrekt kapcsolat van, nem állítottak volna ilyen butaságot.

A jelek alapján ezzel a rajttal nem jósolható hosszú időt a most megválasztott vezetőségnek, és „újabb tisztújítás szaga érezhető a levegőben”, mert ez a mostani nem igazán lett előkészítve. Szerencsére legalább az elnökről el lehet elmondani, hogy nem csupán népszerű, de érti is a dolgát. Régi-új tag Lukács, aki szintén kipróbált vezető, a többieknek meg adjuk meg a lehetőséget, hogy bizonyíthassanak.