2024. július 18. csütörtök 20:09

A Magyar és Nemzetközi Szektorlabda Szövetség oldala

Minden, amit a gombfociról tudni akarsz: szektorlabda, 12 érintéses asztali-labdarúgás, gombfoci

Talán a valaha volt legnagyobb megbecsülésünk… – Horváth Imre büszkélkedése

5 min read

Mint arról már korábban beszámoltunk, megnyílt a Budai Várban, a Szentháromság téren, a Mátyás templommal szemben lévő Magyarság Házában a „Mi, magyarok” c. kiállítás, ahol legnagyobb meglepetésünkre a szektorlabda is helyet kapott.

Már a megérkezés is jó érzéssel töltöti el az embert, ahogy belépett a hatalmas épület impozáns előcsarnokába, de az igazi élmények az emeleten várnak.

Az egyes területek (termek) a magyar nyelvvel, költészettel, a Kárpát medence élővilágával, gasztronómiával, a borvidékekkel, és ásványvizeinkkel, szabadságharcosainkkal, hőseinkkel, építészetünkkel, tudósainkkal, és felfedezéseikkel, mai lángelmékkel, valamint sporttal foglalkoznak, mindezt Kosztolányi Dezső 10 legszebbnek tartott szavához kötve, abból felépítve. Ezek a szavak az Anya, a Gyöngy, a Szűz, az Ősz, a Kard, a Vér, a Csók, a Sír, a Láng, és a Szív.

Már ebből is érzékelhető, hogy ez a kiállítás nem mindennapi módon mutat be bennünket, magyarokat. Azonban a látogató arról is meggyőződhet, hogy tervezői nem nélkülözték a kreativitást! Ötletek sokasága, érdekes és izgalmas információk özöne zúdul a gyanútlan látogatóra. Szerintem egyszerre megnézhetetlen ez a kiállítás. Talán 2-3 terem kifürkészése után muszáj lesz előre menni a büfébe, hogy aztán ott erőt nyerve folytathassuk felfrissült elmével a csodák befogadását.

S ha valaki végigverekedte magát a kiállításon, akkor a végén lazíthat egy kicsit az utolsó két teremben, amelyek a sportról szólnak. Az utolsó előtti terem felső légterében elhelyezett monitorokon emlékezetes futball, kézilabda, kosárlabda, és vízilabda meccsek felvételeit lehet látni. Az utolsó terem pedig két részből áll. Az egyikben szintén régi filmek láthatók a falon lévő monitorokon, mégpedig emlékezetes olimpiai sikerekről. A másik ki szoba pedig kizárólag a gombfociról! Ekkora teret még a foci sem kapott!

Hallod sporttársam? Kb. 100 sportág szövetsége tevékenykedik ma Magyarországon. Közülük utcahosszal emelkedik ki a labdarúgás. De, ha nem labdarúgás a téma, akkor minden mást elnyom az olimpia. Nos, az OLIMPIÁNAK, a FUTBALLNAK és még 100 SPORTÁGNAK jutott egy szoba, nekünk meg UGYANENNYI, vagyis szintén egy szoba a GOMBFOCINAK!!!

Mi a Szív elnevezésű szobákban kaptunk helyet. Lássuk mit ír a Szívről a kiállítás honlapja!

„SZÍV

Az utolsó terem a SZÍV szóé, amely megdobogtatja a látogatók szívét: a legszebb magyar sportsikereket idézi fel. Hazánk mindig is a legeredményesebb országok közé tartozott, az olimpiai érmek számát tekintve Magyarország a 8. az örökranglistán, megelőzve többek között olyan olimpiákat rendezett országokat, mint Svédország, Ausztrália és Japán.

 

 

 

A termek témakörei:
• labdajátékok – fókuszban a vízilabda
• magyarok az olimpiákon
• a szektorlabda (gombfoci)

 

 

 

Az első teremben olvashatunk megdöbbentő adatokat a grafikákon, láthatunk nevezetes jeleneteket, szívszorító győzelmeket az labdajátékok – elsősorban a magyar vízilabda – és az úszás múltjából, jelenéből. A második, az olimpiákat megjelenítő „aranyterem” közepén egy valódi aranyérem fogadja a belépőt. Körben statisztikák borítják falat, látványos modellek mutatják be, hány érmet hoztak haza eddig sportolóink, bizonyítva a magyar sportsikereket. Kiemelten szerepelnek azok a sportágak, amelyekből a legtöbb olimpiai érmet szereztük: az úszás, vívás és a kajak-kenu. A hosszú teremsor zárása egy kis szoba: ebben az intim térben a valamikori sportrajongókkal együtt izgulhatjuk végig a magyar sporttörténet tíz legizgalmasabb, legheroikusabb pillanatát, majd magunk is kipróbálhatunk egy régi-új játékot, a gombfocit (szektor labdát).” Eddig az idézet.

Mindezt valahogy úgy kell elképzelni, hogy a termet egy középen felállított és a saját kezemmel készített szektorlabda pálya uralja. A bejárattal szemben lévő falon pedig egy óriás monitor működik, amelyen folyamatosan, újra és újra ismételve látható az az a 3 perces tájékoztató anyag, amelyet egy profi forgatócsoport a szövetség Viola utcai nagytermében vett fel, Pákai György, és Magyar Antal személyes közreműködésével, játékával, egy velem készített riporttal kombinálva, ragyogó közeli felvételekkel.

A falon egy kis szöveg a gombfociról, az ablakokat pedig olyan „függöny” takarja, melyre szöveget nyomtattak. Nem is akármit, hanem az általam kitalált szlogenünket. Vagyis: „Két ember szíve között a legrövidebb út a játékon keresztül vezet.” Aláírva a név, akitől az idézet származik: „Horváth Imre, a Nemzetközi Szektorlabda Szövetség elnöke.” Ilyen megtiszteltetés, hogy valakinek a mondásait még életében a bölcsességek közé sorolják, ritkán adatik meg az embernek. Büszke is vagyok rá, mint a MOB-tagságora, vagy még jobban!

Mindent összevetve biztos vagyok benne, hogy rendkívüli élmény vár arra, aki ellátogat erre a nagyszerű kiállításra, és saját szemével győződhet meg kivételes megbecsülésünkről. Azt hiszem, hogy jó úton járunk sportágunk elfogadtatásában. Csak folytassuk ezt tovább, és ne hibázzuk el a soron következő további lehetőségeket!

További részletek a www.mimagyarok.com oldalon olvashatók.