2024. június 21. péntek 14:05

A Magyar és Nemzetközi Szektorlabda Szövetség oldala

Minden, amit a gombfociról tudni akarsz: szektorlabda, 12 érintéses asztali-labdarúgás, gombfoci

Farkas Gábor életműdíjas lett – Horváth Imre tudósítása

4 min read

Farkas Gábort nem kell bemutatni szektorlabdázó körökben. Gabi bácsi – ahogy mindenki hívja – egész élete tevékenységével érdemelte ki életműdíját, méghozzá elsőként, a sportág történetében! Az pedig nagyon valószínű, hogy ő a valaha volt legidősebb válogatott sportoló Magyarországon!

Az életműdíjnak, mint elismerési formának a szektorlabdában történő bevezetése a szövetség elnökének volt az ötlete, aki Gabi bácsi munkáját szerette volna méltóképp megköszönni. Ez azért vált időszerűvé, mivel Gabi bácsi bejelentette, hogy befejezi a válogatottbeli szereplését, és a 12 érintéses szakág vezetését is átadta Puskás Zoltán utódjának. Az aktusra pedig azért most került sor, mivel Gabi bácsi városában, Tiszavasváriban 2017. április 22-én Sportmúzeumot avattak, ahol a kiállítási tárgyak nagyobbik része a Gabi bácsi vezetése alatt működő Tiszavasvári SE Szektorlabda szakosztálya eredményességét igazoló tárgyak egész sokaságát állították ki, így a megnyitó ünnepség során a lehető legkiválóbb alkalom nyílt arra, hogy a kiváló sportember az őt személyesen is ismerők nagy nyilvánossága előtt dicsőüljön meg. Úgy érzem, hogy ez meg is valósult!

A díjátadással kapcsolatban volt még egy jó sztori. A szervezőknek végig sikerült Gabi bácsi előtt titokban tartani, hogy mire készülnek, pedig már a fél város erről beszélt. Az életműdíj készült a serlegboltban, Gazdag József, a helyi sportcsarnok egykori igazgatója, a múzeum megálmodója és létrehozója beillesztette az eseményt a feszített ünnepi programba, jómagam pedig az ünnepi beszédemet farigcsáltam, de minderről egyedül Gabi bácsi nem tudott. A múzeum avatására azért el akart jönni, mert kíváncsi volt a kiállított tárgyakra, különösképp a sajátjaira, ezért a sportmelegítőjét készült felvenni, hogy majd a tömeg után beoson ő is a terembe. A felesége (aki szintén be volt avatva a titokba) mondta neki, hogy azért borotválkozzon már meg, és vegyen már fel valami ünneplő ruhát.

FOTÓ: PUSZTAI SÁNDOR (www.kelet.hu)

Amikor rám került a múzeumavató ünnepségen a sor, és belekezdtem a beszédembe, hogy „ez a város megérdemelne egy kitüntetést a sportszeretetéért, de most nem a várost, csupán egyetlen lakóját készülünk kitüntetni”, már kezdett Gabi bácsinak gyanús lenni a dolog, s ahogy egyelőre név nélkül kezdtem sorolni a hamarosan kitüntetendő személy érdemeit, hamar magára ismert, és szemmel láthatóan meghatódott. Számomra ez a látvány olyan volt, mint a színésznek a taps. Az ötletem bevált, és én nagyon boldog vagyok, hogy örömet szerezhettem egy olyan valakinek, aki sok örömet szerzett munkájával nekünk!

Most és itt, nem cél teljes leltárt csinálni Gabi bácsi eredményeiből, illetve érdemeiből, mivel ő még nem vonult vissza, csupán átadta helyét a fiataloknak, de néhány dolgot így is képtelen vagyok elhallgatni. Gabi bácsi most 79 éves, és 2 évvel ezelőtt még játszott a debreceni világbajnokságon. Vagyis 77 éves korában még válogatott volt!!! És nem valami protekció által került oda, hanem válogató versenyeken vívta ki helyét a válogatottba, ahol ráadásul húzóembernek bizonyult. Tehetsége egész a világbajnoki címig röpítette! Azonban ő nem elégedett meg saját sikerével, de tanítványai közül Nagy Lajos, és két fia (Zsolt és Gábor) is világbajnoki címig vitte. Ő volt a házigazdája 1993-ban a nemzetközi szövetség megalakulásának, 1994-ben az ifjúsági Európa-bajnokságnak, 2007-ben pedig világbajnokságot szervezett Tiszavasváriban.

Sportszerűsége, sportágszeretete, kötelességtudása megkérdőjelezhetetlen, amelyet szeretnénk példaképként a mai fiatalok elé állítani!

Jó egészséget Gabi bácsi!