2024. július 18. csütörtök 19:36

A Magyar és Nemzetközi Szektorlabda Szövetség oldala

Minden, amit a gombfociról tudni akarsz: szektorlabda, 12 érintéses asztali-labdarúgás, gombfoci

A Bangu mindent vitt a brazil szektorlabda OB-n!

4 min read

2022. július 25., szerző Humberto Alencar.

A rio de janeirói Bangu Atlético Club lett a X. Brazil Szektorlabda OB bajnoka a 2022. július 23-án és 24-én megrendezett versenyen. A Campinasban, Ponte Pretában található Moisés Lucarelli stadionban megrendezett szektorlabda OB-n az egyéni és csapatversenyt is a Bangu nyerte, ami történelmi bravúr!

Szombaton Weber lett az egyéni bajnok, miután büntetőpárbajban legyőzte Robsont, a Botafogó versenyzőjét. Ezzel már a negyedik egyéni címét nyerte a szakágban! A meccs 0-0-s döntetlennel végződött, és a szétlövésben Weber több mint egy tucat kör után szerzett gólt.

Az egyéni bajnokságon 13 sportoló vett részt. Hat Rio de Janeiróból, hat São Paulóból és egy Rio Grande do Sulból. Két csoportra osztották őket, az egyikben hat, a másikban hét játékos volt. A körmérkőzések után a csoportokból  az első négy helyezett jutott tovább. Alencar (SCCP-SP), Cristiano (AAPP-SP), Igor (CRVG-RJ), Luisinho (BAC) és Weber Júnior (BAC) nem jutott tovább a negyeddöntőbe.

A nyolc továbbjutót az eredményeik alapján felállított rangsor szerint párosították. Az első helyen rangsorolt Rodrigo Villanova, a porto alegrei Zona Sul Futmesa játékosa a nyolcadik helyen rangsorolt Marcelo Aranhával (Ponte) mérkőzött meg. A meccs 0-0-s döntetlennel végződött, a szétlövéseket Aranha nyerte 3-0-ra. A többi mérkőzésen Weber (BAC-RJ) 3-1-re nyert Vinícius Rolim (SCCP-SP), míg Robson (BFR-RJ) 0-0-s döntetlen után nyert a szétlövésben Coutinho (BAC-RJ) ellen, Maurício (AAPP-SP) pedig 1-0-ra kikapott Bartheztől (SAVMZ-SP).

Az elődöntőben Barthez és Robson találkozott egymással. A mérkőzést 4-0-ra nyerte a Botafogo sportolója. A másik meccsen Weber 1-0-ra legyőzte Aranhát.

A döntőben nem esett gól, a szétlövés pedig végig nagyon kiélezett volt. Több, mint egy tucat váltott lövést végzett el a két sportoló. Robson a harmadik bajnoki címét szerette volna megnyerni, beérve ezzel Webert. A Bangu versenyzője ellenben a megálmodott négyszeres bajnoki címet akarta. Ez végül sikerült is neki egy remek lövés után, ami Robson kapusa mellett vágódott a kapu bal oldalába.

Vasárnap a Bangu csapata a Ponte Preta 4-1-es legyőzésével nyerte meg a klubbajnoki címet. A két klub kivételesen mindkét oldalon 3-3 sportolóval játszott, 3 fordulóban, melyekben 9 meccsen mérkőztek meg egymással. A szakág vezetői úgy határozták meg, hogy a csapatbajnokit 4 játékos játssza, mindössze egy körben, de mivel a Ponte Preta csapata csak 3 játékost tudott kiállítani, a Bangu sportszerűen azt javasolta, hogy mindkét oldalon 3-3 versenyzővel játsszák a mérkőzést.

Az első kört 2-0-ra nyerte a Bangu. Luisinho (BAC) győzött Aranha ellen 1-0-ra, Weber (BAC) pedig Cristiano ellen 3-0-ra. Coutinho (BAC) és Maurício meccse 0-0-s döntetlennel zárult, ami nem jelentett pontokat.

A második fordulóban növelte előnyét a Bangu. Weber (2-0 Aranha ellen) és Coutinho (3-0 Cristiano ellen) győzelme 4-0-ra növelte az eredményt a Bangu számára. A harmadik, Luisinho és Maurício közötti meccs 0-0-s döntetlennel zárult. Az újabb két győzelem bebiztosította a bajnoki címet Rio de Janeiro csapatának, a Ponte Preta ugyanis csak maximálisan 3 pontot érhetett el az utolsó fordulóban.

A Ponte végül 1-0-ra megnyerte a meccs harmadik fordulóját, amelyben Aranha 1-1-es döntetlent játszott Coutinhóval, Cristiano pedig 0-0-s döntetlent Luisinhóval. Maurício 3-0-ra verte Weber Júniort, ezzel az összesítésben is hozott egy pontot csapata számára az összesített pontszámban. Azonban így is a Bangu játékosai örülhettek a Moisés Lucarelli stadion nagytermében.

A CBFM kihasználta az alkalmat, hogy emlékplakettel jutalmazzon meg két sportolót, Robsont és Coutinhot, mivel ők ketten az egyedüli játékosok, akik részt vettek a szakág brazil bajnokságának mind a tíz versenyén.
Az FPFM köszönetet mond Isaias és Alencar uraknak, hogy elkészítették a világbajnokságon is használható szektorlabda pályákat. Köszönjük és gratulálunk!