2024. július 18. csütörtök 20:23

A Magyar és Nemzetközi Szektorlabda Szövetség oldala

Minden, amit a gombfociról tudni akarsz: szektorlabda, 12 érintéses asztali-labdarúgás, gombfoci

Köszönjük Maroslele! – 12 érintéses egyéni OB 2. forduló

5 min read

A 12 érintéses szakág egyéni bajnoki címe 2022-ben három fordulón dől el. Az első fordulót Sopronban rendezték, amely Kovács Nándor (DSC) győzelmével ért véget. A záró fordulóra majd decemberben Debrecenben kerül sor. Augusztus 21-én viszont Maroslele adott otthont a második fordulónak. A döntés, hogy az eddigi sikeres szektorlabda és amatőr gombfoci versenyek után egy 12 érintéses versenyt is rendezzen Maroslele, telitalálatnak bizonyult. Rekordszámú, 18 nevezés érkezett! A kiírás szerint a ranglista pontok alapján csoportokba sorolták a résztvevőket, méghozzá három darab hat fős csoportba. Hét teljesen újonc is asztalhoz áll, de olyanok is voltak, akik eddig csak a csapatbajnokin és az akkor másnapi DSC kupán fogtak először palhetát. Közöttük hirdettek a szervezők egy külön versenyt, a Legjobb újonc névvel. A legjobb helyezést elérő kupát kapott és egy később, az ő kívásága alapján elkészített csapatbuszt is Kovács Nándor „műhelyéből”.

Bors indít támadást Maczelka ellen
Matkó Dóra mindenkit meglepett

Az ‘A’ csoportban a ranglista vezető Kiss Levente egy kis botlást leszámítva (döntetlen az újonc Bajkó ellen) magabiztosan nyert, megelőzve Mártonfit. A ‘B’ csoportban sem történt meglepetés, a ranglista második Kovács nyert, szintén egyetlen döntetlent „vétve” a csoport második helyén végző Horváth ellen. A ‘C’ csoportban is a ranglista szerinti két legerősebb versenyző végzett az automatikus továbbjutást jelentő első két helyen, egymással döntetlenezve.

A két legjobb harmadik jutott még a legjobb nyolcba. Hármójuk összevetése Marschalnak nem kedvezett. Továbbjutott viszont a hazaiak üdvöskéje, Széll Gergő és a DSC ifjú versenyzője, Matkó Dóra. Előbbi ezzel a Legjobb újonc díját is magáénak tudhatta!

A legjobb nyolcba nem jutó további 10 induló egy egyenes kieséses mérkőzésen döntötte el, ki kerül a 9-13. illetve 14-18. helyekről döntő csoportokba, ahol körmérkőzésen vívtak tovább a helyekért. Itt már a kezdő játékosok egymás között is küzdöttek, és ez sok érdekességet tartogatott. Pl. előre vetítette egy-két sportoló későbbi előre lépését, amennyiben ebben a szakágban is továbbra is megméretteti magát. Így pl. Bajkó igen magabiztosan nyerte meg az alsóház küzdelmeit, de Marschel és Maczelka is megmutatta oroszlánkörmeit.

Deme is először próbált brazilozni
Az erdélyi Bajkó (jobbra) hamar ráérzett a játékra

A bajnoki forduló szenzációját azonban a legjobb nyolc küzdelme szolgáltatta. A továbbjutók oda-visszavágón mérkőztek meg a legjobb négybe jutásért, majd ott szintén két mérkőzésen a döntőbe jutásért. A legsimábban Mártonfi jutott tovább. Igaz, elsőre kikapott 2-1-re Matkó Pétertől, de a visszavágón megkerült az elveszettnek hitt góllövő pálca és 5-1-gyel fordított. Horváth és Lukács taktikai csatája egy 0-0-t és egy sovány 2-1-es győzelmet hozott előbbi számára. A bajnoki versenyt vezető Kovács a legjobb újonc Széllt 3-1-re verte, ám a visszavágón már álltak döntetlenre is összesítésben, köszönhetően a fiatal maroslelei versenyző jó játékának. Végül Kovács azért összekapta magát, és ha nem is kettős győzelemmel, de egy 4-4-es döntetlennel és így 7-5-ös összesítéssel jutott az elődöntőbe. A negyedik negyeddöntőn a Kiss Levente-Matkó Dóra párharc országos egyes volt. Ennek megfelelően a ranglista vezető 2-0-lal le is hozta az első mérkőzést. A visszavágón azonban semmi nem sikerült neki, miközben az ifjú leányzó elhelyezett két gólt is ellenfele hálójába. Összesítésben 2-2! Óriási meglepetésre büntetőrúgások következtek, és az idegek csatáját a fiatal versenyző nyerte! Az elődöntőben pedig kitartott ez a lendülete, ugyanis Horváthot 5-1-es összesítéssel (3-1 és 2-0) búcsúztatta! Egy tavalyi debreceni világbajnoki selejtező és az idei csapatbajnoki után ez volt a harmadik, de mindössze a második egyéni versenye! A másik ágon igazi „brazilos” gombfoci zajlott. Kovács 6-4-re verte Mártonfit, ezzel minimális előnyt szerezve. A visszavágón azonban ellenfele megtorpant, az újfent megrúgott 6 gólra csak eggyel tudott válaszolni, így összesítésben 12-7-tel jutott a döntőbe. A bronzcsatát Mártonfi büntetőkkel nyerte Horváth ellen. A döntőben debreceni házi döntő jött össze, de nem az eddig esetlegesen megszokott résztvevőkkel. Kovács az első játékrészben két góllal meglépett, de Matkó D. fordulás után egyből szépített. Ezek után eszméletlen lövőpárbaj alakult ki, számtalan szépen kijátszott és utána elrontott ziccerrel. Végül „megoldásból”, az idő lejárta után tudott Kovács újabb gólt szerezni és ezzel a második egyéni OB-t is behúzni, nagy lépést téve így a végső győzelem felé.
Remek versenyt rendezett Maroslele – ahogyan azt megszokhattuk. A szakágban rekord számú nevező, remek helyszín, pazar kiszolgálás! Köszönjük Maroslele!

Az egyéni OB 2. fordulójának végeredménye:
1. Kovács Nándor
2. Matkó Dóra
3. Mártonfi István