2024. július 20. szombat 08:40

A Magyar és Nemzetközi Szektorlabda Szövetség oldala

Minden, amit a gombfociról tudni akarsz: szektorlabda, 12 érintéses asztali-labdarúgás, gombfoci

XI. SZEKTORLABDA BAJNOKSÁG BRAZÍLIA

3 min read

Míg a hétvégén (2023. július 15-én és 16-án) itthon a Fesztivál Kupa zajlott, addig Brazíliában a Botafogo de Futebol e Regatas Training Centerben rendezték meg a szektorlabda szakág XI. Országos Bajnokságát, a versenynaptár legjobban várt versenyét. 8 asztalon összesen 32 versenyző feszült egymásnak. A már jól ismert nevek mellett 8 újonc is asztalhoz állt és több meglepetés is tarkította a brazil bajnokságot.

Egyéni bajnokság (szombat)
A legnagyobb figyelem a négyszeres egyéni bajnok Weber (Bangu) felé irányult, aki ötödjére is szerette volna elhódítani a címet. A jó kezdés, és utána minden körben az egyre jobb teljesítmény miatt úgy tűnt, egy újabb döntő felé tart a brazil szektorlabda egyik legjobb játékosa. És ez be is igazolódott a kétszeres bajnok Lages (Vasco da Gama) elleni szétlövés után az elődöntőben. Mindeközben egy másik kétszeres bajnok, Robson Marfa (Botafogo) a meglepetésember, Gabriel Barbosaval (Olaria) szállt szembe a másik ágon, amely a botafogói sportoló győzelmével végződött. Ezzel eldőlt, hogy megismétlődik a 2022-es döntő! A hasonlóságok azonban itt nem értek véget! Ha 2022-ben Weber lett a bajnok a rendes játékidő döntetlenje utáni idegtépő szétlövésben, most Robsonon volt a sor, hogy pontosan ugyanígy nyerjen, és szerezze meg a harmadik egyéni bajnoki címét. A harmadik helyről döntő összecsapáson Barbosa 2-0 arányban győzte le Lages-t egy olyan mérkőzésen, ami a döntőnek is beillett volna.

A szektorlabda egyéni bajnokság végeredménye:
1. Robson Marfa (Botafogo)
2. Weber Gomes (Bangu)
3. Gabriel Barbosa (Olaria)
4. Marcelo Lages (Vasco da Gama)
5. Paulão Costa (Vasco da Gama)
6. Bolton (Olaria)
7. Lauro Couto (Vasco da Gama)
8. Halisson (Botafogo)

A brazil egyéni szektorlabda bajnokság eddigi nyertesei:
Weber Gomes – 4 alkalommal (2014, 2016, 2019 és 2022)
Robson Marfa – 3 alkalommal (2011, 2015 és 2023)
Marcelo Lages – 2 alkalommal (2012 és 2013)
Horácio Junior – 1 alkalommal (2017)
Abel Cêpa – 1 alkalommal (2018)

Csapatverseny (vasárnap)
Az egyéni bajnokság után másnap ismét összegyűltek a gombfocisok, hogy ezúttal a brazil csapatbajnokságot játsszák le. A Bangu, a Botafogo, az Olaria és Vasco da Gama csapott össze, hogy eldöntsék, melyik csapat lesz a szektorlabda szakág bajnoka 2023-ban. Remek meccsek után az utolsó fordulóra úgy érkeztek a csapatok, hogy még mindenki bajnok lehetett! A Bangu az Olaria ellen igyekezett megvédeni a bajnoki címét, míg a hétszeres bajnok Vasco da Gama a friss egyéni bajnokot a soraiban tudó Botafogo ellen tört győzelemre. A forduló végén a debütáns Olaria gárdája meglepetésre veretlenül nyerte meg első bajnoki címét! Ezzel a sportág történelmének negyedik klubjaként lett a szakág brazil bajnoka.

Végeredmény:
Bajnok: Olaria AC (Gabriel, Simonini, Paulo do Carmo, Márcio Bolton, Allan Shaolin és Maciel)
2. Botafogo FR (Robson Marfa, Jorge, Halisson és Marcos Moysés)
3. Vasco da Gama (Abel Cêpa, Paulão, Lages és Lauro)
4. Bangu AC (Weber, Marcelo Coutinho, Luisinho, Ricardo és Junior)

A brazil szektorlabda csapatbajnokság eddigi nyertesei:
Vasco da Gama – 7 alkalommal (2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 és 2017)
Portuguesa – 2 alkalommal (2018 és 2019)
Bangu – 1 alkalommal (2022)
Olaria – 1 alkalommal (2023)

Zárszó:
Az egyéni bajnokság élmezőnyében szereplő négy sportoló négy különböző klubbot képviselt, ami azt mutatja, hogy az összes klub erőfeszítéseinek köszönhetően a sportág fejlődik. Míg a klubverseny eredménye azt mutatta, hogy a sportágban egy új klub verekedte be magát a már rutinos klubok közé, ami nagyon jót tesz a sportágnak. Így összességében a hétvége nagy nyertese maga a SZEKTORLABDA lett!

Forrás szöveg: Felipe Maciel