2024. július 18. csütörtök 18:57

A Magyar és Nemzetközi Szektorlabda Szövetség oldala

Minden, amit a gombfociról tudni akarsz: szektorlabda, 12 érintéses asztali-labdarúgás, gombfoci

Pákai nyerte a különleges Maros Kupát

5 min read

Augusztus utolsó hétvégéjén Maroslelére utazott a honi versenygombfoci elitje. Az idei trendnek megfelelően szombaton a szektorlabda, vasárnap a brazil 12 érintéses szakág képviselői feszültek egymásnak. Az idei, immáron 12. Maros Kupa szektorlabda verseny különleges volt. A megmérettetésre 37-en érkeztek és hallgatták meg a maroslelei polgármester megszokott megnyitó beszédét.

Köztük egy magyar TV film hamarosan kezdődő forgatása előtt a sportággal ismerkedő 6 színész és kísérete. A Lepattanó című film egy vidéki szektorlabda klub felemelkedéséről és bukásáról fog szólni és produkciót olyan színészek nevei fémjelzik, mint Scherer Péter, Rába Roland, Katona László, Gönye László, Fekete Zsolt, vagy Derzsi Dezsó, akik egy hete kezdtek el ismerkedni a sportággal, és azért vettek most részt a versenyen, hogy minél hitelesebben tudják filmbéli szerepeiket alakítani, illetve hogy ténylegesen betekintsenek a honi szektorlabdázás berkeibe. Talán nem is találhattak volna erre alkalmasabb versenyt, mint a marosleleit, ami mindig családias hangulatú. A verseny két ágon zajlott. Egyrészt a 14 darab 150 ranglista pont alatti küzdött meg egymással két csoportban (itt pallérozódtak színészeink is), másrészt a főversenyben 4 csoportban harcoltak a továbbjutó helyekért.

Az „alsóházban” a színészekkel kesztyűs kézzel bántak a versenyzők, nem csak egymás ellen szereztek pontokat és végül 26 pontot gyűjtöttek, és még ha a csoportok dobogójára nem is nyílt esélyük, egyáltalán nem vallottak szégyent, és igen jó szájízzel távoztak – nem csak az ebédre kapott pazar chilis bab miatt. Az ‘A’ jelű csoportban a pontszámok alapján előzetesen is esélyesnek számító két debreceni, Kovács és Matkó végzett az els két helyen és jutott az elődöntőbe, bár a hazai színeket képviselő Maczelka L. csak hajszállal maradt le. A másik ágon a szintén debreceni Kiss volt a favorit, ezt bizonyította is, pontveszteség nélkül nyerte meg csoportját. A második helyre a Gombfoci 11 Egyesület képviseletében Erdőteleki futott be, míg az első két helyezettől vereséget szenvedő Balázs M. lett a harmadik.
Az elődöntőben Kiss 2-0-lal lépett túl csapattársán, Matkón, míg a másik ágon 1-1-es döntetlen született és a szétlővésből Erdőteleki jött ki győztesen. Így megismétlődhetett a csoportok döntője. A bronzmeccsen megismétlődött a csoport beli 1-1, ám itt most el kellett dönteni a győztest és a szétlövésben Kovács diadalmaskodott. A döntőben Erdőteleki igyekezett a csoportmeccsért visszavágni (0-3), és ez részben sikerült is, 1-1-gyel szétlővésre mentette a mérkőzést. Ott viszont Kiss volt a higgadtabb, így ő lett a kategória győztese.

A 150 pont alattiak versenyének végeredménye:
1. Kiss Levente (DSC-ALE)
2. Kovács Nándor (DSC-ALE)
3. Erdőteleki Miklós (Gombfoci 11)
Scherer Péter kap elméleti oktatást a hazaiak fiatal versenyzőjétől, Maczelka Fannitól

Míg az alsó ágon jókedvűen zajlottak az események, a főversenyen vérre menő küzdelem zajlott a végső helyezésekért és az azokért járó 10-ek illetve EB-selejtező pontokért. Az ‘A’ jelű szextettben kissé megkavarodtak az erőviszonyok. Pákai elsőségét semmi sem veszélyeztette, ellenben mögötte óriási körbeverések következtek. Lukács L. és Horváth I. meglepetésre a csoport két utolsó helyét foglalta el, Kondor B. pedig meglepetésre a 2. helyen továbbjutott. De Inczédi 3. helye sem volt papírforma. A ‘B’ csoportban Farkas csak Koczor ellen kapott ki, többi mérkőzését megnyerte. Hiába az a győzelem, mivel Füzy és Deme ellen is kapitulált a világbajnok szektorlabdás, így a szegedi versenyigazgató beelőzte. A ‘C’ csoportban a papírformának megfelelően Mártonfi és Horváth D. kéz a kézben ment tovább. Itt Papp-Takács próbált beleköpni a levesbe, de ha hajszállal is, végül csak a 3. helyen végzett. Az utolsó csoportban is izgalmasan alakult a végjáték. Lukács V. és Moldován azonos ponttal végzett, és mivel a regnáló világbajnokot megverte az erdélyi vetélytárs, ez döntött kettejük között. Plemic mindössze két ponttal maradt le tőlük, egy meglepetés döntetlennek köszönhetően Maczelka Á. ellen, egyetlen vereséggel.
A nyolcaddöntő két négyes csoportban zajlott tovább. Az elsőben Lukács V. és Mártonfi magabiztosan előzte meg Demét és Moldovánt, a másodikban Pákai továbbra is kiemelkedett, a többiek pedig jól körbeverték egymást. Az utolsó körben Farkas viszont döntetlenre tudta hozni Pákai ellen a meccsét, ezzel egy ponttal megelőzte Horváth D.-t és Kondor B.-t.
Az elődöntő nagy csatákat hozott. Lukács V. 2-1 arányban legyőzte Farkast, míg a másik ágon óriási küzdelemben Mártonfi és Pákai 2-2 után csak egy idegőrlő szétlövésben tudott dönteni: Pákai jutott a döntőbe. A bronzmeccsen aztán Mártonfi 2-1-re nyert Farkas ellen és lett a XII. Maros Kupa harmadik helyezettje. A döntő nagy taktikai harcot hozott, és az idegek harcát Pákai bírta jobban. Lukács V. két hibáját is kihasználva 2-0 arányban nyert.

VÉGEREDMÉNY:
1. Pákai György (DÖKE Komló)
2. Lukács Viktor (Testvériség)
3. Mártonfi István (Vasi GE)
II. osztály:
1. Deme Gyula (Szeged)
2, Moldovan Károly (Energofish)
3. Plemic Stevan (Szeged)
III. osztály:
1. Kondor Balázs (Testvériség)
2. Széll Gergő (Maroslele)
3. Gyenes Gábor (Szeged)