2024. április 20. szombat 22:11

A Magyar és Nemzetközi Szektorlabda Szövetség oldala

Minden, amit a gombfociról tudni akarsz: szektorlabda, 12 érintéses asztali-labdarúgás, gombfoci

Debrecenből hódítaná meg a világot az egyre trendibb magyar sportág – dehir.hu

7 min read

Debrecen – A szektorlabda alapja a gombfoci, de mégis más. Úttörők a magyarok, de már a brazilok is játsszák. Debrecenben vb-t is rendeznek belőle.

Olyan sportág ez, amit világszerte egyre többen űznek, s bár sokak számára a gombfoci elsőre inkább csak társasjátéknak tűnhet, jó néhány évtizeddel ezelőtt sikerült továbbfejleszteni, és szektorlabda néven ma már nemzetközi versenyeket is rendeznek a sport elkötelezett szerelmesei. A nem túl költségigényes, de annál szellemesebb játék napról napra egyre jobban utat tör magának a sportpiacon is. Még nagy út áll előtte, hogy a legelismertebbek, a legfelkapottabbak közé kerüljön, de minden adottsága megvan hozzá.

Világhírű lehet a magyar találmány

Világhírű lehet a magyar találmány

A gombfoci és a szektorlabda között szoros a rokoni kapcsolat, de azért különbségek is akadnak bőven. Elég csak arra gondolni, hogy a gombfoci csupán egy játék, nincs komolyabb szabályrendszere, hivatalos játékidő megkötés sincs, míg a szektorlabdában igen vaskos a szabálykönyv, ami nem is csoda, hiszen elég sokáig dolgoztak rajta. A rendszerváltáskor sikerült sportági szintre emelni, így azóta már nem csak baráti társaságoknak nyújt jó kikapcsolódást, hanem egyre szervezettebb keretek között működő sportágról van szó.

Mivel magyar eredetű, ezért értelemszerűen elsősorban azokon a területeken népszerű, ahol magyarok élnek. Puskás Zoltán, a Magyar Szektorlabda Szövetség megbízott alelnöke szerint ez a sportág is inkább Budapest központú, ott van ugyanis a legtöbb klub és a legtöbb versenyző.

– A szektorlabda még mindig gyerekcipőben jár, annak ellenére, hogy sokan ismerik, sokan tudják, miről van szó. Mai napig gomboknak hívják a játékosokat, pedig teljesen máshogy néznek ki, ráadásul maga a játékszer is más. Egy felfestett pályán játsszák, nem dohányzóasztalon, vagy linóleumon, kézzel nagyon ritkán érnek hozzá a játékosokhoz, nyomópálcákat használnak, ezzel irányítják a gombokat a labda irányába. Sokan azt mondják rá, hogy a sakk, a billiárd és a gombfoci keveréke, mert előre kell gondolkodni azon, miként lehet játékba hozni a játékosokat és hogyan lehet megütni a játékszert ahhoz, hogy abból gól legyen – mondta a szövetség alelnöke.

Szerinte a játék lelke az, ami a gombfociban ismeretlen tényező, ez pedig a szektormérő, ami méri, hogy egy passz után szektoron belül marad-e a labda. Az eszköz mindössze négy és fél centiméter hosszú, ekkora távolság maradhat maximum a labda és a játékos között, ha ez megvan, akkor újra lehet passzolni, folytatódhat a támadás, ha viszont ennél nagyobb a távolság, akkor az ellenfél következhet. Legjobb esetben akár 10-20 lépést is meg lehet tenni egy akción belül. Puskás Zoltán elmondta, eredetileg asztali labdarúgásnak akarták elnevezni a sportágat, de azt a nevet már megkapta a csocsó.

szektorMagyarországon sokan szeretik és űzik a sportágat, amit kiválóan bizonyít az a tény, hogy rendszeresen szerveznek magyar bajnokságot, egyéni versenyeket és több nemzetközi megmérettetésen is szerepelnek magyar versenyzők, csapatok, ráadásul ezeken kiemelkedően nagy sikereket aratnak.

– Körülbelül húsz klubról beszélhetünk itthon, s nagyjából háromszáz játékosunk van. Három osztályban zajlanak a meccsek,  vannak egyéni versenyek is, amiket másfél havonta rendez meg a Magyar Asztali-labdarúgó Szövetség (MALSZ) az ország különböző pontjain, míg a Magyar Szektorlabda Szövetség (MSZSZ) a nemzetközi szereplésekért a felelős. A csapatbajnokságra nagyjából negyedévente kerül sor, s általában egy osztályon belül 2-3 hétvége alatt le is zajlanak a küzdelmek. Nemzetközi eseményeken nagyon komoly eredményeket értünk már el, hiszen eddig az összes Európa-bajnokságot és világbajnokságot Magyarország nyerte meg. Sajnos a sportág nem kap állami támogatást, ezért önerőből tartjuk fenn magunkat, a szövetség saját maga szervezi a versenyeket és a nemzetközi megmérettetéseket is egyénileg finanszírozzuk. A labdarúgással ellentétben itt minimális támogatás mellett még nagyobb sikereket lehetne elérni, s akár hungarikummá is válhatna ez a sportág. Nem is beszélve arról, hogy népszerűsíteni lehetne általa az országot, s olyan helyekre juthatnánk, el, ahol szeretik a focit, de nem ismerik ezt a játékot – hallhattuk Puskás Zoltánt.

Mint mondta, vannak olyan országok, ahol felismerték a sportág jelentőségét, de bőven akadnak olyanok is, ahol tanulhatnának még a magyaroktól. A környező országok közül Romániában, Szerbiában szinte a magyarhoz hasonló szinten van a sportág színvonala, Brazíliában 8-10 éve kezdték el játszani, s ott is egyre gyorsabban fejlődik a játék. A magyar szövetség alelnöke szerint válogatott szinten egyelőre nincsen sok ellenfél, úgy lehetne terjeszteni a sportág hírét, ha a magyarok személyesen tartanának edzéseket, bemutatókat, erre azonban nincs elég keret.

Puskás Zoltán emlékeztetett, a világháború után kivándorolt magyarok vitték külföldre a játékot, s szépen lassan népszerűvé is vált, megmaradt azon a szinten vagy átalakították. Nagyon sok helyen, főleg a dél-amerikai országokban mintha még mai napig is a magyar gombfocit játszanák. A brazilok ebben a sportágban is megtalálták a maguk szerepét, hiszen ők sajátos technikával játsszák, ami már nem is igazán szektorlabda. A szövetség elnöke szerint az internet sokat segített abban, hogy felvegyék a kapcsolatot más országokkal, így mára elérték, hogy sikerül megrendezni egy világbajnokságot.

szektorbelso2Hamarosan Debrecen is felkerül a szektorlabda világtérképére, ugyanis szeptember közepén a cívisváros ad otthont a világbajnokságnak. A magyarok mellett öt válogatott vesz részt a tornán, mely négy napon át zajlik majd a Kazinczy Ferenc Általános Iskola tornatermében. A brazilokat a debreceniek is megnézhetik majd, hiszen Japán, Lengyelország és Szerbia mellett ők is beszállnak a küzdelmekbe.

Nagy kérdés, hogy Debrecen is profitálhat-e majd a versenyből, elképzelhető-e hogy az újabb világversenynek köszönhetően ismét előtérbe kerülhet a város neve. Puskás Zoltán azt mondta, erre inkább a későbbiekben lehetne nagyobb esély.

– Hat héttel a világbajnokság megnyitója előtt jutottunk el arra szintre, hogy Debrecenbe hozzuk a versenyt. Ennyi idő alatt nagyon nehéz megszervezni, másfél éve kellett volna letisztázni, de a szövetség elnöke súlyos beteg lett, így elakadtak a fővárosi vb-vel kapcsolatos szervezések. Így jutott el a verseny Debrecenbe, ugyanakkor nagy öröm, hogy újabb világversenyt sikerült elhozni a fővárosból, amiért nagyon hálásak vagyunk Vona Géza úrnak, hogy oroszlán részt vállalt a szervezésből – mondta.

A közösségi oldal és a videómegosztó által messze eljuthat a világbajnokság, de ehhez megfelelő promóció is kellene. Azt tervezik, hogy élőben is lehessen majd közvetíteni a versenyt. A későbbiekben tudna profitálni belőle a város, előre megpályázná Debrecen a rendezést, így nem hat hét hanem másfél fél év állna a szervezők rendelkezésére- Puskás Zoltán szerint  több csapatot tudnánk meghívni, ezáltal több országba jutna el a vb és a város híre. Mint mondta, szerencsére városi szinten is sok olyan támogatót találtak, akik segíteni akarnak.

Forrás: http://www.dehir.hu/debrecen/debrecenbol-hoditana-meg-a-vilagot-az-egyre-trendibb-magyar-sportag/2015/09/01/