2024. június 25. kedd 14:35

A Magyar és Nemzetközi Szektorlabda Szövetség oldala

Minden, amit a gombfociról tudni akarsz: szektorlabda, 12 érintéses asztali-labdarúgás, gombfoci

„Igyekszem a jövőben is borsot törni a nagyok orra alá!” – egy Európa Bajnok gondolatai

4 min read

A debreceni DSC-ALSZ versenyzője, Kovács Nándor nyerte meg a 12 érintéses Európa Bajnokságot Budapesten. A szakág honi szakosztályvezetője a Facebookon osztotta meg gondolatait.

„A Szektorlabda Szövetségünk vezetője, Horváth Imre felhívott azzal a hírrel, hogy megrendezi Budapesten, Kőbányán a IX. Szektorlabda Európa bajnokságot. Ez az Eb eredetileg Romániában lett volna megrendezve, de sajnos a COVID közbe szólt. Így az úgymond spontán összerakott rendezvény kicsit „foghíjas” lett, ugyanis több ország jelezte, hogy nem fog tudni elutazni fővárosunkba. Így a magyarokon kívül, Románia (erdélyi magyarok), Szerbia és Írország képviselői voltak jelen a megmérettetésen. Utóbbi kettő csekély létszámban, így a csapatbajnoki versenyre ők nem is tudtak nevezni. A román és a magyar csapat viszont szinte a legerősebb felállással volt jelen. Én és a Debreceni csapat 5 fővel, a 12 érintéses szakágban voltunk érintettek az Eb-n és titkon reméltük, hogy Debrecenbe kerül az EB trófea! A verseny számomra borzalmasan kezdődött, és egy hatalmas vereséggel nyitottam a nagyon jó formában lévő Kiss Levente ellen. Majd Koczor Janival játszottam egy nagyon szoros döntetlent, ahol az utolsó pillanatban tudtam egyenlíteni! Minden tisztelet Janinak, hogy a szabályok engedte „időhúzást” sem használta ki, hanem gólra törően játszott az utolsó pillanatban is, ám hibázott, így nekem még maradt időm egyenlíteni. Ezután sikerült egy kicsit lenyugodnom, és még ha nehezen is, de a többi meccset lehoztam győztesen! A nap végére sikerült bejutnom a legjobb 4 közé.

Lehet, hogy egy kép erről: Nándor Kovács és belső tér


Vasárnap folytatódtak a küzdelmek. Az egyik ágon csapattársam Kiss Levente és a román színekben játszó Mártonfi István volt, a másikon szintén csapattársam Puskás László és én! Lacival borzasztóan kemény és feszült meccseket játszottunk. Az első meccsünk 2-2-vel végződött, a második 3-3-al. Az utolsó percben sikerült egyenlítenem ismét, mint Jani ellen. Jöhettek a büntető rúgások, amiben én bizonyultam jobbnak, így bejutottam a döntőbe. Levi 4-3 és 3-1-es eredménnyel jutott a döntőbe. A döntőt nagyon idegesen kezdtük. Végül nekem sikerült előbb lehiggadnom, és két gólos előnyre tettem szert. Ekkor azonban leállt a gólgyártásom, talán megijedtem tőle, hogy megnyerhetem a meccset…. Levi ellen pedig ilyet nem engedhet meg az ember, erőre kapott és pillanatok alatt kiegyenlített. Sőt a lefújás pillanatában még góllövési lehetősége volt, amit elhibázott. Így maradt a 2-2-es döntetlen. Büntető rúgások! Ismét! Ami előnyt jelenthet nekem, hisz Laci ellen is büntető párharcban jutottam tovább. 5-5-ig fej, fej mellett haladtunk, hibátlanul rúgtuk a gólokat. Levinek ekkor viszont elfogytak a csatárai, amik kisebb gombok, és ugye a kapura rúgást is ezekkel gyakorolja, a nagyobb védő gombokkal, csak nagyon ritkán rúgunk kapura. Ellenben nekem mind a 10 gombom azonos méretű. Így nekem sikerült a hatodik 11-es is, Levinek viszont nem, ezzel Európa-bajnok lettem egyéni 12 érintéses szakágban! Kis hiányosságot érzek, hogy mindkét riválisommal szemben, akik Európa legjobbjai közzé tartoznak, csupán büntetőkkel tudtam győzni, de nagyon örülök ennek a sikernek. Az elmúlt időszakban négy döntőben is alul maradtam, így nagyon vártam már végre egy tornagyőzelmet. Az, hogy ez pont egy Európa-bajnokság, az külön nagy boldogságot jelent nekem! Igyekszem a jövőben is borsot törni a nagyok orra alá!

Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember és álló emberek


Köszönöm mindenkinek a segítséget, gratulációkat, bíztatást! Külön öröm volt, hogy Matkó Peti végig mellettem volt a versenyen, bíztatott, szurkolt segített nekem! Nagy magtiszteltetés volt olyanoktól fogadni a gratulációt, akik már régen a versenygombfociban vannak, és nagyon tisztelem szeretem őket, Bottyán Zoli, Debreczi Pisti, Hartmann Úr, Mártonfi Pisti, Hotváth Imre, az állandóan bohóckodó 2015-ös Szektorlabda világbajnok Koczor Jani, vagy a mostani egyéni Szektorlabda világbajnok, az Erdélyi Varga Ervin stb. Nagyon jó baráti kapcsolatokat alakítottam ki itt! Sikerült egy hosszú beszélgetést folytatnom két idős legendás gombfocissal, Hartmann Lászlóval az ESE és Csánki Csabával a Testvériség egykori vezetőivel, a 60-as évek Debreceni és országos gombfocijáról. Hasznos információt kaptam tőlük kutató munkám anyagaiba! Horváth Imre pedig adott a klubunknak 6 db szektorlabda pályát, amik ugyan nincsenek kifogástalan állapotban, de alkalmasak játékra! A pályák szállításáért nagy-nagy köszönet Csapó Sanyi barátomnak és Öccsének! Tehát minden tekintetben sikeres hétvégén vagyok túl, köszönet mindenkinek! Pusszantás!”

Lehet, hogy egy kép erről: Nándor Kovács és álló