2024. július 18. csütörtök 18:17

A Magyar és Nemzetközi Szektorlabda Szövetség oldala

Minden, amit a gombfociról tudni akarsz: szektorlabda, 12 érintéses asztali-labdarúgás, gombfoci

DEBRECENBE KÉNE MENNI!

4 min read

Réti János a debreceni gombfocis élet meghatározó alakja volt. 1992-ben ő alapozta meg az asztalifocit a cívisvárosban. Az újpesti születésű és kötődésű újságíró Nyíregyházán a Kelet-Magyarország, majd Debrecenben a Hajdú-Bihari Napló munkatársa is volt egészen a 2007. december 1-jei nyugdíjazásáig. 2020 novemberében húnyt el. 2023. február 11-én a DSC-ALE országos szektorlabda versenyt rendezett a DEMKI Ifjúsági Házban Réti Jánosra emlékezve. Sok-sok év telt el azóta, hogy Debrcenben utoljára szektorlabda verseny volt! A debreceni gombfocisok fő szakága a brazil 12 érintéses gombfoci, de azért nem szakadtak el teljesen a magyar versenygombfocitól. Időről időre részt vettek az NB3 küzdelmein és egyéni versenyeken. Most pedig nagy fába vágták a fejszét, egy országos verseny megszervezését is bevállalták, amely egyben Tízek és Európa bajnoki pontszerző verseny is volt. Rangos verseny volt, a ranglista első 5 helyezettjéből például négyen is ott voltak! Összesen 24-en neveztek előzetesen, de a nevezési határidő lejártakor sajnos ketten is visszamondták betegség miatt. Nem csak ez okozott nehézséget, hanem pl. az, hogy a DSC-ALE 2-3 szektorlabda pályával rendelkezik, a versenyhez pedig szükség volt még 10 darabra! Ezt nem kis nehézségek árán sikerült végül megoldani. De a lényeg, hogy pénteken estére megérkeztek a pályák és be tudták rendezni a termet.

Amelyen meghívott vendégként ott volt Budapestről Réti János barátja, P. Szabó Gábor, aki összegyűjtötte Réti János írásait egy kötetbe. Továbbá Égerházi Péter nyugdíjas úságíró is, aki a debreceni időkből ismerte Jánost. Kovács Nándor, a DSC elnőke és Horváth Imre, a Szektorlabda Szövetség elnökének megnyitója és emlékező beszéde után mindketten szóltak pár szót Réti Jánost méltatva, majd mécses gyújtással és egy perces néma csenddel emlékeztek a verseny névadójára.

A vendégeknek egy különleges emléket is kaptak, valamint a versenyen elinduló Farkas Gábor is, aki Réti Jánost segítette anno a debreceni versenygmbfoci újraélesztésében. Ezután pontban 10 órakor kezdetét vette a verseny. Két öt fős és két hat fős csoportban zajlottak a küzdelmek. A körmérkőzések végén igazi meglepetések nélkül alakultak ki a további párosítások.

A csoportok 1-2. helyezettjei a verseny 1-8. helyéért szálltak harcba, míg a 3-4. helyezettek a verseny 9-16. helyéért. A többiek a 17-22. helyért. Oda-visszavágós rendszerben mérkőztek meg egymással a felek. Az 1-16. helyekért újabb oda-visszavágó következett, míg a hátsó harmadban két hármas csoportban mérkőztek meg a versenyzők. A döntőbe a Testvériség SE verenyzője, Lukács Viktor és a DÖKE Komló üdvöskéje, Pákai György jutott. A döntőben gól nem esett, így jöhetett a szétlővés, amit Lukács nyert meg 1-0 arányban. A bronzmérkőzésen Szatmári 2-0 arányban bizonyult jobbnak Horváthnál. A szokásos díjak mellett az emlékverseny győztese egy különdíjat is kapott. Egy gyönyörűen felújított fa hajót, ami egykoron Réti Jánostól tulajdona volt!

Lukács Viktor a Réti János Emlékverseny győztese a csodás különdíjjal

Debrecenben utoljára 2015-ben volt szektorlabda verseny, igaz, az „csak” egy világbajnokság volt, amit a 12 érintéses brazil gombfocival együtt rendeztek meg. Önálló országos verseny „emberemlékezet óta” nem volt. Most talán nem kell ugyanennyit várni a következőre! Jövőre talán újra igaz lesz a mondás: Debrecenbe kéne menni!

Végeredmény:
1. Lukács Viktor (Testvériség SE)
2. Pákai György (DÖKE Komló)
3. Szatmári Tamás (Testvériség SE)
III. osztályúak:
1. Marschal István (Stickbreakers)
2. Bajkó Mihály (Stickbreakers)
3. Olcsvári András (Dunakanyar Forte)
II. osztályúak:
1. Lukács László (Testvériség SE)
2. Körmendi Gábor (Józsefváros)
3. Koczor János (Testvériség SE)
Minősítés nélküliek:
1. Csutak Zsolt (Stickbreakers)
2. Kiss Levente (DSC-ALE)
3. Krejcik Péter (Energofish)