2024. július 18. csütörtök 20:13

A Magyar és Nemzetközi Szektorlabda Szövetség oldala

Minden, amit a gombfociról tudni akarsz: szektorlabda, 12 érintéses asztali-labdarúgás, gombfoci

Cseppnyi magyarság a Camp Nou lábánál

5 min read

Két magyar fiatal egyszer gondolt egy nagyot és szőröstül-bőröstül áttelepült a katalán fővárosba.

Beke Erikát és Büki Pétert nem olyan fából faragták, hogy bármitől is meginogjanak, megrémüljenek, így gondoltak egyet és a magyar foci múltját szem előtt tartva két helyet választottak a térképen, ami szóba jöhet az újrakezdéshez. Anglia vagy Barcelona? Puskás vagy Kubala? Nem tűnt könnyűnek, de a választás leegyszerűsödött a térkép tüzetesebb átvizsgálása után, és végül a győztes javára a melegebb tengerpart döntött. Irány Barcelona!

Nagy bátorság kellett egy ilyen lépéshez, de ők megtették ezt, hiszen hittek az álmukban. Az álmokat pedig tettek követték, felszámolták mindenüket Magyarországon, és áttették székhelyüket a katalán fővárosba. Leírni egyszerű, azonban négy gyermekkel és az összes holmijukkal már nem tűnik annyira egyszerűnek. De ha szemben áll az ember ezzel a két nagyszerű álmodozóval, kétséget kizáróan sikeres embereket láthat. Ez első pillanatra kiderült számunkra, amikor beléptünk a Futballárium ajtaján és Erika – aki éppen háttal volt az ajtónak – megfordult, majd hihetetlen kedvességgel üdvözölt minket. Meglepetésnek nyomát sem láttuk az arcán, szinte természetesnek tűnt, hogy magyarul köszöntünk és természetesen ő is magyarul köszönt viszont. Hogy miért volt ez így, a későbbiekben kiderül.

futballarium

A ház asszonya egyébként sugárzó magabiztossággal hamar magához ragadta a kezdeményezést – mondhatom akár irányításnak is -, hellyel kínált minket, majd még mielőtt elkezdenénk „dolgozni”, elénk tette a menüt, hogy válasszunk az ital- és étlapról. Miközben nézelődtünk a csodás ételek között, háziasszonyunk röviden bemutatta hároméves „katalán gyermeküket”. Mesébe illő történet elevenedett meg a szemünk előtt, csak úgy pörögtek az események. A városban egyedülállóan csak náluk (!!!) található a legnagyobb csapolt sör-választék, szám szerint kilenc ilyennel tudnak szolgálni, mind különböző íz világot szállítva a kíváncsiskodó számára. A csapolt sörök mellett üveges verziók is helyt kapnak, köztük a Futballárium saját söre, amely egy különleges angol sör, amelyet Magyarországon palackoznak a számukra. A hely maga mez és sál tengerben úszik, a falakon és a plafonon is megszámlálhatatlan ereklye kapott helyet, amelyek Péter közel 30 éves gyűjteményének darabjai. A mezek mindegyike meccsmez, azaz a játékosok által viselt szerelés, illetve a sálak is különleges történetekkel rendelkeznek. Lehetetlen mindegyiket leírni, külön-külön is megérnének egy beszámolót, inkább nézze meg mindenki magának. Az ételválaszték tartalmaz magyar, katalán és spanyol különlegességeket is a gulyáson keresztül a paelláig, de a Barcelonában oly’ népszerű hamburger (tükörtojással, baconnél) is megtalálható az étlapon.

Úgy tervezték, hogy a három magyar – Kubala, Kocsis, Czibor – munkásságának hagyatékaként ők lehetnek a helyiek „Mekkája”, azonban senki sem jött be az ajtón. A katalánok tudatában még ugyan mélyen él Kubala neve, az idősebbek (akik láthatták élőben is játszani a zsenit) még mindig őt emlegetik ideáljukként, de nem nyitottak az új dolgokra és nem érdekli őket más nemzetek kultúrája. Így bármilyen meglepő, de a Futballárium vendégkörének 60%-át magyar vagy magyar származású vendégek teszik ki, azaz a Barcelonába érkező magyarok. Ebből adódóan pedig más profilt is ki kellett alakítaniuk a meglévő mellé. A teljes körű vendéglátás azonban jó ötletnek bizonyul. A meccs belépők és ereklyék biztosítása mellett a szállás keresésével sem lehet gondunk és akár városnézésre is elvisznek minket, ha azt kérjük. Mindezek mellett mégis a Futballáriumban ihat és ehet egy jót az ember, azaz ez a központi helyük. Amíg elkészül az étel, megcsodálhatjuk a „múzeum” ereklyéit – közel 300 sál és 80 meccsmez található itt -, valamint van miről és kivel beszélgetni. Decker Attilán, Nagy Lászlón és Kemény Dénesen át Peter Shiltonig rengeteg híres vendég fordult már meg a Futballáriumban és hagyta ott névjegyét, azonban a legkülönlegesebb ajándékot Andrés Iniesta nagypapája „szállította”. A Barca emblematikus középpályásának stoplis cipője immár a Futballárium polcát díszíti, illetve a borászatáról híres Iniesta família AI8-ra keresztelt borának kizárólagos forgalmazását is elnyerték, ami nagyon szó. Ennek az üzletnek a megpecsételését bizonyítja Andrés Iniesta névre szóló, aláírt meze is, ami bekeretezve szintén a Futtballárium falát díszíti. Valamint a Magyarok a Barcáért című dokumentumfilm előkészületeiben is segédkeztek, ami három évnyi kőkemény munkával sikerülhetett csak.

Mindenképpen megéri tehát ellátogatni ide, ha erre jár az ember, felejthetetlen élményekkel gazdagodva térhet haza, aki betéved a Futballáriumba, a megfáradt városnéző ehet, ihat kedvére és még remek beszélgető partnerekre is akad. Mi leesett állal távoztunk a közel háromórás ott létünk után, az biztos, hogy első látogatásunk nem az utolsó volt.

És hogyan kerül a sectorball.hu oldalra egy nemzetközi Sport Bár, amely nagyon erős magyar vonatkozással és 100%-os magyar tulajdonnal bír?
Úgy, hogy a beszélgetés fonala természetesen a gombfoci irányába is elterelődött néha, Erika ámulattal hallgatta beszámolónkat és történeteinket. Természetesen a kölcsönös barátság jegyében megegyeztünk abban, hogy ha legközelebb arra járunk, mindenképpen beugrunk hozzájuk és akár egy mini gombfoci show is belefér az időbe.

20161002_193616
Puskás Zoltán, Beke Erika, Horváth Imre

 

Elérhetőségük:

Futballáium Sport Bár Barcelona – Beke Erika és Büki Péter

Carrer de Benavent, 7, 08028 Barcelona, Spanyolország

Nyitva tartás:

Kedd – Szombat: 9:00 – 21:00, Vasárnap: 12:00 – 20:00, Hétfő: Zárva (Kivéve Barcelona meccsnapokat követő hétfőket!)

Facebook: www.facebook.com/futballariumbarcelona

E-mail: info@futballarium.com

Tel.: +34 933 488 412