2024. június 25. kedd 13:55

A Magyar és Nemzetközi Szektorlabda Szövetség oldala

Minden, amit a gombfociról tudni akarsz: szektorlabda, 12 érintéses asztali-labdarúgás, gombfoci

Az a kérdés, hogy hiszed, vagy sem! – Horváth Imre vallása

10 min read

Már többször elmondtam, hogy sportágunk tekintélye, megbecsülése jórészt attól függ, hogy mi, önmagunkban mennyire tartjuk értéknek a gombfocit (illetve a szektorlabdát), mennyire vagyunk büszkék erre a magyar találmányra, és önmagunkra, akik világszínvonalon űzzük ezt a játékot. Nemzetközi példák állnak előttünk, hogy a hit, az önbizalom csodákra képes. Erről szól ez az írás.

Amikor éppen 30 éve megalakult szövetségünk, és sportággá avanzsált a versenygombfoci, mindannyian örültünk, de sokan akkoriban szégyellték hobbijukat. Vagy elhallgatták ismerőseik előtt, hogy egy „gyerekjátékot” játszanak szabadidejükben, vagy lesütött fejjel ismerték el, hogy van egy, a normálistól elhajló tulajdonságuk. Mára – köszönhetően a nem kisszámú média-megjelenésünknek – már nem röhögnek rajtunk, ha a szektorlabda, mint sporttevékenységünk jön szóba, hanem a tájékozottabbak még tudni is vélik világelsőségünket, és a játék magyar eredetét. Nos, most azért ragadtam klaviatúrát, mert meggyőződésem, hogy ezt a nem kis eredmény még jócskán túl lehet szárnyalni. A siker pedig egyes-egyedül rajtunk múlik.

A Magyar Távirati Iroda Sportszerkesztőségének felkérésére a hazai szövetségek 1964 óta minden esztendőben eldöntik, hogy sportágukban kik az év legjobbjai. Az idén 59 sportág szövetsége válaszolt az MTI megkeresésére. Az MTI-vel való jó kapcsolat eredményeképp most is sikerült fellopakodni a szakszövetségi sportágak listájára, amely a szövetségek által megválasztották „Év legjobbjait” tartalmazza. Ezt a listát (benne Pákai Györggyel és Kiss Leventével) alább olvashatjátok.

Most pedig nézzünk körül külföldön. Speciel nekem az angol „Év legjobbja” választás tetszik a legjobban. Ugyanis Nagy-Britanniában legyőzték Hamiltont az év sportolója választáson.  A férfiaknál a kerékpáros Geraint Thomas, míg a nőknél az atléta Dina Asher-Smith lett Nagy-Britanniában az év sportolója. Mondjuk ki: nem kis meglepetés!

A csattanó azonban még csak most jön. Abban a szerencsében lehetett részem, hogy részt vehettem a Magyar Sportújságíró Szövetség elnökségi ülésén, ahol az ország legnagyobb újságíró legendái épp ekkor állították össze kategóriánként (legjobb női, férfi sportoló, legjobb csapat, edző, stb.) azt a 10-es listát, amelyből az ország több mint 600 sportújságírója februárig kiválasztja a 3-3 legjobbat, akiket a Sportcsillagok Gáláján fognak látványos show-műsor keretében, nagy nyilvánosság előtt, élő adásban, neves külföldi sztárok jelenlétében megünnepelni. Ezen az ülésen hallottam, hogy a brit sportújságírók szavazásán a csapatok között a Nemzetközösségi Játékokon aranyérmes angol netball csapat végzett elsőként, megelőzve a golf Ryder-kupában győztes Európa-válogatottat, valamint a világbajnoki elődöntős angol labdarúgókat. Most igazán igaz az a pesti mondás, hogy „na erre varrjál gombot!”

Tulajdonképpen nincs másról szó, mint arról, hogy a netball angol eredetű játék, amely szigetorszégi körökben igen népszerű, még ha mi nem is igen hallottunk róla. Most tegye fel a kezét az, aki e cikk előtt ismerte ezt a sportágat! Na, ugye! Azonban az angolok tojnak a külvilág véleményére és azt mondják, hogy nem majmolják a világdivatot, nem esnek hasra a foci előtt. S ha nekik a szívükhöz a netball sikerek állnak a legközelebb, hát akkor nekik ők a legnagyobb sztárok. Nos, ezt a szellemiséget kellene eltanulnunk a hűvös vérmérsékletűnek hitt angoloktól.

Ugyanis, ha mi hiszünk abban, hogy a gombfoci nagyszerű találmány, és a szektorlabda szellemes, intellektuális szellemi-ügyességi sport, amely tükrözi a magyar ember leleményességét, kreativitását, akkor ez másokra is átragadhat. Köztük állami vezetőkre, újságírókra, vagy jövendőbeli támogatóinkra. Ha én így 66 évesen is ilyen lelkesen hiszek mindebben, talán van remény, hogy ez a hitem a sportágunk fiatalabb korosztályaira is átragad!

Csak zárójelben szeretném hozzá tenni, hogy a netball elhangzásakor szót kértem a sportújságírók ülésén, és bejelentettem, hogy novemberben, Lisszabonban a magyar szektorlabda válogatott világbajnok lett, mire nagy taps tört ki a teremben. Olyan nagy, hogy még én is meglepődtem rajta. Talán nem is járunk rossz úton…

Most pedig fussuk át a hazai legjobbak listáját!

A voksolás történetében az abszolút csúcstartó Portisch Lajos sakknagymester, aki 23-szor lett első 1964 és 1994 között. Az idei győztesek közül kiemelkedik a repülősportban huszadszor legjobb Tóth Ferenc. A búvárúszó Balázs Péter 14., a szörföző Gádorfalvi Áron 11., míg a curlinges Szekeres ldikó 10. alkalommal végzett az élen sportágában.

A riói olimpiai bajnokok közül az úszó Hosszú Katinka, a kajakos Kozák Danuta és a vívó Szilágyi  Áron idén is a legjobbnak bizonyult, míg a pjongcsangi téli olimpián történelmi győzelmet aratott csapatból Liu Shaolin Sándor lett az év rövid pályás gyorskorcsolyázója. Új sportágként került fel a listára az egyre népszerűbb terep-akadályfutás, amelynek legjobbja Martyin László és Páder sófia lett. Legeredményesebb hazai klubként az MTK, az Újpest és a Vasas egyaránt öt elsőséget mondhat magáénak. Külföldi klub vagy csapat képviseletében zárt az élen hét sportág kilenc versenyzője.

A SPORTÁGANKÉNTI LEGJOBBAK A SZAKSZÖVETSÉGEK DÖNTÉSE ALAPJÁN – benne a szektorlabdával

AMERIKAI FUTBALL. Bencsics Márk (Budapest Wolves) 2. alkalommal

ASZTALITENISZ. Majoros Bence (TSV Bad Königshofen) 1., Póta Georgina (TTC Berlin Eastside) 7.

AUTÓSPORT. Michelisz Norbert (Hyundai) 5.

ATLÉTIKA. Halász Bence (Szombathelyi Dobó SE) 1., Márton Anita (Békéscsabai Atlétikai Club) 5.

BIRKÓZÁS. Barka Emese (Csepel) 2., Bácsi Péter (FTC) 2.

BRIDZS. Szabó Csaba (Kibic) 1., Fischer Brigitta (Hegyvidék) 5.

BÚVÁRÚSZÁS. Uszonyos úszás: Bukor Ádám (Mátrai Erőmű Búvárklub) 1., Senánszky Petra (Debreceni Búvárklub) 6. Tájékozódási búvárúszás: Balázs Péter (Amphora Búvárklub) 14., Hatházi Katalin (Amphora Búvárklub) 4. Víz alatti rögbi: Szűrös Márton (UWR Tiszavirág SE) 1., Markovics Dóra (UWR Tiszavirág SE) 1.

CSELGÁNCS. Tóth Krisztián (Pénzügyőr SE) 3., Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya) 7.

CURLING. Szekeres Ildikó (Vasas SC) 10., Nagy György (Vasas SC) 9.

DARTS. Székely Pál (Budapest Police SE) 2., Erdei Nóra (Prince of Darts) 1.

ERŐEMELÉS. Erőemelés: Veres Ádám (MÉRK Kinizsi SE) 2., Szabó Ágnes (Orosházi Toldi SE) 8. Fekvenyomás: Balog Nátán (Marvel Team SE) 2., Szabó Ágnes (Orosházi Toldi SE) 7.

EVEZÉS. Galambos Péter (Vác Városi Evezős Club) 4., Gadányi Zoltána (Külker Evezős Klub) 1.

FALLABDA. Farkas Balázs (SC Turnhalle Niederrhein) 1., Csókási Gabriella (Vidux Tisza Squash SE) 2.

FOOTGOLF. Bacskai Bence (Hole Hunters) 1., Ujvári Izabella (FTC) 1.

FLOORBALL. Müller János (Sarpsborg Sharks, Norvégia) 1., Szarvas Veronika (Neumann Pillangók) 1.

GOLF. Amatőr férfi: Rózsa Dávid (Pannonia Golf & Country Club) 2. Amatőr nő: Vadkerti Adél (Pannonia Golf & Country Club) 2. Profi kategória: Lugosi Tamás (Royal Balaton Golf Club) 3.

GYORSASÁGI GÖRKORCSOLYA. Fábián Dieterle (Tornádó Team Szeged) 1., Gardi Dominika (Tornádó Team Szeged) 5.

HÓDESZKA. Gyarmati Panka (Ride 3231) 5., Fricz Botond (Sport-Club.hu) 2.

ÍJÁSZAT. Gondán György (Eleven ÍE) 1. Pálya: Banda Árpád (Szegedi Sportíjász SE) 5. Terep: Kakas István (Malév SC) 4. 3D férfi: Hegedűs Károly (Jász-Kun HÍE) 2. Történelmi: Koczka László (UNISE) 1.

JET-SKI. Szabó Barnabás (Aktív SC) 1.

JÉGKORONG. Stipsicz Bence (Fehérvár AV19) 1., Gasparics Fanni (KMH) 1.

KAJAK-KENU. Gyorsasági. Férfi kajak: Kopasz Bálint (Algyői SE) 2. Női kajak: Kozák Danuta (UTE) 6. Férfi kenu: Bodonyi András (NKM Szeged) 1. Női kenu: Balla Virág (Graboplast Győr) 1. Maratoni. Férfi kajak: Boros Adrián (Tolna) 4. és Solti László (Vasas) 1. Női kajak: Kiszli Vanda (Atomerőmű SE) 2. Férfi kenu: Dóczé Ádám (Csepeli KKE) 1.

KARATE. HÁRSPATAKI GÁBOR (MTK) 2., MOLNÁR RÉKA (UTE) 1.

KERÉKPÁR. Országúti: Benkó Barbara (GHOST FACTORY Racing) 1., Peák Barnabás (Konten DKSI) 2. Pálya: Szalontay Sándor (Velence Bike Team) 6., Lovassy Krisztián (BVSC-KTC) 5. Hegyi: Parti András (Waberer’s Trek Team) 7. BMX krossz: Bujáki Bence (BMX Club Les Pennes Mirabeau) 2.

KÉZILABDA. A Magyar Kézilabda-Szövetség januárban hozza nyilvánosságra döntését.

KICK-BOX. Veres Roland (Halker-Király Team) 3., Busa Andrea (Halker-Király Team) 1.

KOSÁRLABDA. Hanga Ádám (FC Barcelona Lassa) 5., Fegyverneky Zsófia (Sopron Basket) 5.

KORCSOLYA. Rövid pályás gyorskorcsolya: Liu Shaolin Sándor (MTK) 3., Jászapáti Petra (Szegedi KE) 3. Gyorskorcsolya: Nagy Konrád (Debreceni Sportcentrum) 5. Műkorcsolya: Tóth Ivett (UTE/Vasas) 5.

LABDARÚGÁS. Nagypálya: Az M4 Sport – Az Év Sportolója gálán hozzák nyilvánosságra a legjobb férfi és női játékost. Futsal: Dróth Zoltán (Haladás VSE) 3., Varga Adél (WSH Tolna-Mözs) 1. Strandlabdarúgás: Rutai Balázs (FC Junior Sport – Szeged) 1.

LOVASSPORT. Krucsó Szabolcs (Krucsó Lovasklub) 1.

MOTORCSÓNAK. Bodor Péter (Dunaújvárosi Vízi Sport Club) 6.

MOTORSPORT. Férfiak: Herczeg Balázs (Blaise Kft.) 1. Nők: Kerekes Kármen (MAMI Team Fehér) 1.

ÖKÖLVÍVÁS. Hámori Ádám (Fit-Box) 1.

ÖTTUSA. Marosi Ádám (BHSE) 6., Kovács Sarolta (Volán Fehérvár) 5.

REPÜLŐSPORT. Tóth Ferenc (Magyar Műrepülő Klub) 20., Honti Adél (Felhőalap SE) 1.

RITMIKUS GIMNASZTIKA. Pigniczki Fanni (MTK Budapest) 1.

RÖGBI. 7-es: Teisenhoffer László (Battai Bulldogok RC) 2. 15-ös: Szabó Tamás (Fit World Gorillák RC Szeged) 1. Nők: Bata Zsófia (Medvék RCE Budapest) 1.

RÖPLABDA. Teremröplabda: ifj. Nagy Péter (Fino Kaposvár) 1., Molcsányi Rita (Swietelsky-BRSE) 1. Strandröplabda: Hajós Artúr és Stréli Bence (SRSE) 1., Szombathelyi Szandra (RÖAK Kaposvár) 3. és Lutter Eszter (Gödöllői RC) 4.

SAKK. Berkes Ferenc (Atomerőmű Sportegyesület) 1., Hoang Thanh Trang (Honvéd Auróra Sportegyesület) 2.

SÍ. Alpesi: Kékesi Márton (Fullsport SE) 1., Tóth Zita (Vasas SC) 1. Sífutás: Kónya Ádám (Veszprémi SE) 5., Szőcs Emőke (Halihó SE) 6. Sílövészet: Panyik Dávid, Szőcs Emőke (Halihó SE) 6. Síugrás: Molnár Flórián (Kőszegi SE) 4., Vörös Virág (Kőszegi SE) 4. Szabadstílus: Papp Koppány (Rozmaring SE) 4.

SPORTLÖVÉSZET. Egri Viktória (KSI SE) 1., Pekler Zalán (Finomító SLK) 1.

SÚLYEMELÉS. Nagy Péter (Szegedi Lelkesedés SK) 8., Magát Krisztina (Testvériség SE) 6.

SZEKTORLABDA. Szektorlabda szakág: Pákai György (Testvériség SE) 3. 12 érintéses szakág: Kiss Levente (Debreceni SC) 2.

SZINKRONÚSZÁS. Dávid Janka (Római Szinkronúszó SE) 1.

SZKANDER. Fábián Zsolt (Szegedi Bikák) 1., Kőváriné Ivánfi Brigitta (Szolnok) 2.

SZÖRF. Gádorfalvi Áron (Wind Sport Club Egyesület) 11., Koppa Sára (Magyar Szörf Akadémia) 1.

SZUMÓ. Végh Richárd (Érdi Spartacus SC) 1.

TÁJFUTÁS. Futó szakág: Bakó Áron (Tabáni Spartacus SKE) 2., Weiler Virág (Tabáni Spartacus SKE) 3. Tájkerékpáros szakág: Fekete Ágoston (Zalaegerszegi Tájékozódási Futó Club) 2., Fűzy Anna (OSC) 8. Trail-O szakág: Miháczi Zoltán (Tipo KE) 4.

TEKE. Kiss Tamás (KK Neumarkt) 2., Méhész Anita (C.S.Electrom. Romgaz Targu-Mures) 6.

TÉKVANDÓ. Patakfalvy Luca (MTK) 3.

TENISZ. Fucsovics Márton (Tenisz Park SE) 6., Babos Tímea (MTK) 7.

TEREP-AKADÁLYFUTÁS. Martyin László (HKSE) 1., Páder Zsófia (Jász Terepfutók Egyesület) 1.

TOLLASLABDA. Krausz Gergely (Multi Alarm SE) 5., Sándorházi Vivien (Újpesti Tollaslabda SE) 2.

TORNA. Szertorna: Vecsernyés Dávid (BHSE) 1., Dévai Boglárka (Szombathely SK SI) 1. Aerobik: Bali Dániel (PSN Zrt.) 4., Mazács Fanni (PSN Zrt.) 1. Akrobatikus torna: női hármas egység (Vincze Zita (Postás), Kutasi Vivien (Balance), Horváth Elizabet (FTC-Telekom)) 1. Gumiasztal: Barsi Levente (UTE) 1., Szántó Anna Abigél (Dunaferr SE) 1.

TRIATLON. Bicsák Bence (PSN Zrt.) 1., Bragmayer Zsanett (Equilor Team Újbuda SE) 1.

ÚSZÁS. Medencés: Milák Kristóf (Budapesti Honvéd) 1., Hosszú Katinka (Iron Swim) 8. Nyílt vízi: Rasovszky Kristóf (Balaton Úszó Klub Veszprém) 1., Olasz Anna (Szegedi Úszó Egylet) 1.

VERSENYTÁNC. Akrobatikus rock and roll: Bánhidi Dániel (Galaxy Szombathely) 2., Czetl Fanni (Galaxy Szombathely) 4. Versenytánc: Andrea Silvestri (Valcer Táncstúdió) 4., Váradi Martina (Valcer Táncstúdió) 4.

VITORLÁZÁS. Berecz Zsombor (Balatoni Yacht Club) 8., Érdi Mária (Magyar Villamos Művek Sportegyesület) 6.

VÍVÁS. Pusztai Liza (BVSC-Zugló) 1., Szilágyi Áron (Vasas SC) 4.

VÍZILABDA. Varga Dénes (FTC-Telekom Waterpolo) 2., Keszthelyi Rita (UVSE) 6.

(forrás: MTI)