2024. június 13. csütörtök 02:36

A Magyar és Nemzetközi Szektorlabda Szövetség oldala

Minden, amit a gombfociról tudni akarsz: szektorlabda, 12 érintéses asztali-labdarúgás, gombfoci

32. Egyéni OB Brazíliában

3 min read

A hétvégén, egészen pontosan június 16-19 között rendezték meg Brazíliában a 12 érintéses gombfoci immáron 32. Országos Egyéni Bajnokságát. A nagyszabású versenynek a Cícero Pompeu de Toledonak, népszerű nevén a Morumbinak, a Sao Paulo FC stadionjának egy hatalmas csarnoka adott otthont, ahol igazán impozáns látvány fogadta a 185 brazil real (közel 14 ezer forint) nevezési dijú versenyre érkezőket.

Több, mint 50 versenyasztal, továbbá egy elkülönített részen a Mundo Botonista YouTube csatorna sarokban egy élő közvetítésre kialakított aréna (ez is volt a neve, ARENA BRIANEZI). Kellett is ekkora helyszín és ennyi asztal, hiszen a versenyzők száma is magyar szemmel felfoghatatlan volt. Csak a 18 éven aluli kategóriában volt 16 induló! Mellette volt MESTER kategória 96 és FELNŐTT kategória is 128 (!) indulóval. A 12 illetve 16 darab egyenként 8 fős csoportok beosztásának sorsolását június 10-én tartották meg, amit élőben közvetített a CBFM Youtube csatornája.

Érdemes volt nézni a Mundo Botonista YouTube csatornájának élő adását is! Egyrészt az 5 beállított kamerával (a két kapu mögöttin és az egész pályáson kívül mindkét 16-ost is vette egy-egy kamera felülről) való közvetítés miatt egyetlen lényeges momentumról sem maradtunk le. Szép támadásokat, gyönyörú gólokat láthattunk. Másrészt pedig ezek közül a versenyzők közül többen is ott lesznek októberben a világbajnokságon, sőt ellenfelekként láthatjuk majd őket viszont!

A bajnokságon 12 állam képviseltette magát: Alagoas, Amazonas, Ceará, Goiás, Minas Gerais, Paraíba, Paraná, Pernambuco, Rio Grande do Sul, Rio de Janeiro, Santa Catarina és São Paulo. A versenyen olyan klubok sportolói voltak jelen, mint a Flamengo, a Fluminense, a Vasco, a Botafogo, a Corinthians, a Palmeiras, a São Paulo, a Sport, a Santa Cruz, a Náutico, az Atlético-GO, az Avaí, a Fortaleza és a Ceará.

A csoportok beosztása:

FELNŐTT KATEGÓRIA

MESTER KATEGÓRIA

A vasárnapi helyosztók után kialakult a végső sorrend. A 18 éven aluliaknál a sao paulói Léo Lima 9-3-ra múlta felül és lett bajnok az ebben a kategóriában utoljára szereplő riói Daniel Coutót  (Friburguense), aki 2017-ben és 2018-ban volt bajnok, 2019-ben pedig második.

A mester kategória döntjében két riói, Armando Amendolla (Flamengo) és Geraldo Ramos (Botafogo) 4-4-es döntetlenje előbbi végső győzelmét eredményezte. Előtte az elődöntőben Armando 5-2-re verte Anoelt (Corinthians/SP), Ramos pedig André Lealt (Dom Pedro II/PR) 6-3-ra. Armando ezzel először lett brazil bajnok. Rio de Janeiro 2014 óta nem nyerte el ezt a címet, amikor Fernando Gradowski brazil bajnok volt. Rodolfo José 2010-ben és 2011-ben volt bajnok, az elsőt pedig 2006-ban Dudu Mello szerezte meg.

Végezetül a felnőtt verseny döntőjébe a sao paulói Quinho 7-3 arányban bizonyult jobbnak a riói Rogerinhónál.