2024. június 13. csütörtök 03:21

A Magyar és Nemzetközi Szektorlabda Szövetség oldala

Minden, amit a gombfociról tudni akarsz: szektorlabda, 12 érintéses asztali-labdarúgás, gombfoci

Irány Buenos Aires!

5 min read

Február ötödikén Debrecenben véget ért a négy felvonásos világbajnoki kvalifikáció a 12 érintéses szakágban. A verseny egyúttal a IV. Cívis Kupa sorsáról is hivatott volt dönteni. Sajnos most sem sikerült a nevezők létszámában rekordot dönteni, sőt, a 10 nevező azt jelentette, hogy az eddigi csoportbontást felváltotta a körmérkőzéses lebonyolítás. A versenyről a sectorball.hu oldal YouTube csatornája ismét egy asztalos élőképes közvetítéssel jelentkezett, ezzel is megpróbálva népszerűsíteni a sportágat. Sajnos munkahelyi elfoglaltság és a vírushelyzet miatt sokan lemondták előzetesen a versenyt. Sőt félő volt, hogy a végül nevezett 10 főből is lehet még az utolsó (utáni) pillanatban visszalépés. Örömteli viszont, hogy két új versenyző is megtisztelte a versenyt. Nevezetesen a szektorlabdában már számtalan címet nyert, és anno már a brazil változatba is belekóstoló Lukács Viktor, illetve Csíkszeredáról, a Stickbreakers csapatából Marschal István, aki abszolút „szűz” volt, a tavalyi EB-n ismerkedett meg igazán a szakággal. Verseny előtt a leglényegesebb kérdések eldöltek, de a nyolc fős válogatott keretbe még pályáztak páran. Nézzük, mit is jelentett ez! Az utolsó verseny előtt így nézett ki a kvalifikációs pontverseny, megjelölve a Debrecenben, az utolsó lehetőségen is megjelenteket (természetesen a két újonc kivételével).

Mivel az összesen 4 kvalifikációs versenyből a legjobb 3 eredménye számít, az már biztos volt, hogy Kiss Levente megnyerte a sorozatot, és Puskás második, illetve Lukács László 3. helyét sem fenyegette semmi. A 4. helyre, a válogatott elméleti „első sorához” való tartozásra pályázott még Kovács. Ehhez legalább 18 pontot, azaz a 2. helyet kellett volna megszereznie (neki egy 10 pontos eredménye vész el, ha annál többet szerez, így gyakorlatilag 30 pontról indult). Mivel a legjobb 8 között a román válogatott Mártonfi is szerepel, így a 9. hely is a válogatott tagságot jelenti. A verseny előtt Matkó P. állt ott, innen igyekezett letaszítani őt Horváth és Kondor G. is, de bizony Koczornak is kellettek a pontok, nehogy beelőzzék. Ilyen előzmények után mondhatjuk azt is, a verseny az előzetes várakozásoknak megfelelően zajlott.

Lehet, hogy egy kép erről: 6 ember, álló emberek és belső tér

Az első fordulóban hárman tudtak nyerni, a gólarány döntötte el a Horváth-Kovács-Matkó sorrendet. A következő körben az élen váltás történt, de a 6. fordulóig ez a hármas állt az élen. Ott Kondor lépett fel a dobogó alsó fokára, majd a 7. fordulóban Koczor. Illetve ekkor Horváth is visszavette az első helyét. Utóbbit csak ideiglenesen, mivel Kovács az utolsó két fordulóban nyerni tudott, míg Horváth csak két döntetlennel zárt. Ezzel még az ezüstérme is veszélybe került, de végül azonos pontszámmal de az egymás elleni eredménnyel azt sikerült megtartania. És ez mint kiderült, nagyon sokat jelentett. Az elején jó helyen álló Matkó végül visszacsúszott, három vereségét éppen a DSC-s csapattársai ellen sikerült összeszednie, ráadásul az azonos pontszámmal végző Kiss így az egymás elleni eredményük miatt meg is előzte. Ennek is lett jelentősége. A sorozat újoncai jól léptek be a versenybe. Marschal a mérkőzései több, mint felén nem kapott ki! 7 pontot gyűjtött 1 győzelmével és 4 döntetlenjével. Lukács Viktor bár győznie nem sikerült, négy döntetlenjével bizony jelentősen beleszólt a végső sorrendbe. A IV. Cívis Kupa, egyben a világbajnoki kvalifikációs sorozat 4., záró fordulójának végeredménye:

2022. októberében Buenos Aires, Argentína ad otthont a szektorlabda, a 12 érintéses gombfoci és a chapas, azaz a magyar, a brazil és a spanyol gombfocizás legjobbjainak a világbajnokságon. A 12 érintéses szakágban kialakult a legjobb 8 mezőnye. Nézzük, milyen változásokat is hozott az utolsó forduló!

Megj.: pirossal jelölve a dupla pontszámú verseny, áthúzva a négy eredményből kieső legalacsonyabb pontszám

Kovács elérte a célját! Egyrészt megnyerte a IV. Cívis Kupát, ami tehát továbbra is otthon, Debrecenben marad további egy évig. Másrészt legalább második lett, így beelőzte Szathmáryt. Érdekesség, hogy így a válogatott elméleti első sorát négy DSC-s alkotja! Koczor olyan jól „menekült”, hogy két helyet is javított, megerősítve így válogatott tagságát. Pocsay – ahogyan az várható is volt – kikerült a legjobb 8, sőt 9-ből. Kondor G. nem tudott nagyott robbantani, de közelebb került a „tűzhöz”. Az is várható volt, hogy a 8-9. helyen nagy küzdelem lesz. Egészen érdekesen alakult ez a külön verseny, hiszen Horváth és Matkó azonos pontszámmal végzett. Viszont az utolsó versenyen Horváth a 2. helyen végzett, amivel beelőzte az első versenyen a 3. helyen záró Matkót. És ahogyan fentebb megírtuk, mindkettőjük heyezéséről egy egymás elleni mérkőzés eredménye döntött. Előbbinél pozitív, míg utóbbinál negatív irányba. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy az egymás elleni mérkőzésen Horváth időn túli megoldásból szerzett góllal egyenlített, kijelenthetjük, hogy ennél izgalmasabban nem is alakulhatott volna a 8. hely sorsa. Matkónak sincs oka nagyon a szomorúságra, hiszen Mártonfi a román színeket képviseli, így a végső nyolc fős magyar válogatottnak ő is önerőből lett tagja. Hogy aztán Buenos Airesben is ezt a nyolc főt láthatják-e majd vendégül, az igencsak kérdéses. Addig is kezdődhet a felkészülés!

Lehet, hogy egy kép erről: 5 ember, álló emberek és belső tér
Marschal István újoncként sem vallott szégyent