2024. július 18. csütörtök 19:37

A Magyar és Nemzetközi Szektorlabda Szövetség oldala

Minden, amit a gombfociról tudni akarsz: szektorlabda, 12 érintéses asztali-labdarúgás, gombfoci

Amiről eddig még nem adtunk hírt – Horváth Imre tallózása

6 min read

Az idén nem kényeztettük el olvasóinkat folyamatos tudósításainkkal, ezért most próbáljuk ezt pótolni eddig meg nem írt hírekkel, eseményekkel, idõrend, és fontossági sorrend nélkül.Barcelona
Versenyt rendeztek a katalánok Barcelonában, ahová magyarokat is hívtak. Végül Puskás Zoltán képviselte hazánkat a katalán szabályok szerint megrendezett versenyen.

Poznan
Nem rég jutott a tudomásunkra, hogy Lengyelországban is játszanak egy gombfoci-szerû játékot. A katalán példa nyomán lengyel barátaink is versenyt rendeznek június 6-án, ahol a katalán, grúz, és hazai játékosok mellett egy magyar delegáció is részt vesz. A magyar szövetség egy pályával, kapukkal, és csapatokkal ajándékozza meg a vendéglátóit, akik már elõre jelezték, hogy részt kívánnak venni a szeptemberi budapesti világbajnokságon.

Munkamegosztás
Továbbra is kitûnõen mûködik a munkamegosztás a két magyar szövetség között. A Magyar Asztali Labdarúgó Szövetség kiválóan szervezi a magyar szektorlabda bajnoki rendszert, míg a Magyar Szektorlabda Szövetség a 12 érintéses bajnokságot szervezi. Emellett intézi a nemzetközi ügyeket, a PR és marketing feladatokat, az utánpótlás-nevelést, illetve a sportpolitikai feladatokat. Ennek megfelelõen az MSzSz-nél javában folynak a 12 érintéses VB-kvalifikációs versenyek, míg az elsõ szektorlabda kvalifikáció június elsõ hétvégéjén lesz Lakitelken. Ezt a versenyt még további két válogató követi majd, ahol kiválogatódnak válogatottjaink. Az egyik ilyen Szegeden lesz a Fesztivál Kupa keretében, a másik a VB helyszínén, a VB elsõ napján,

Eldõltek a világversenyek helyszínei
Az ISBF vezetõsége Brazíliában ülésezett, ahol eldöntötték a soron következõ világversenyek helyszíneit. Eszerint 2015. évi VB Budapesten, a  2017. évi EB szintén Budapesten, míg a 2018. évi VB Tokyo-ban lesz megrendezve, de ha a japánok visszalépnének, akkor Sao Paulo a beugró. Ez az idén el fog dõlni.

Interkontinentális Kupa
Nagy várakozás elõzi meg az idei Interkontinentális Kupát. Európa hamarosan kiválasztja képviselõit, akikre nagy utazás vár, miután a versenyre Rio de Janeiro-ban kerül sor november közepén. A szektorlabda szakágban Európa részérõl toronymagas esélyes a Testvériség SE csapata, míg a 12 érintéses szakában Tiszavasvári és Debrecen között lesz majd hatalmas harc. Dél-Amerika részérõl már megvan a résztvevõ: a rio-i házigazda Vasco da Gama lesz az európaiak ellenfele minkét szakában.

Ferencvárosi utánpótlás-nevelés
Szövetségünk hét ferencvárosi kerületi iskolával kötött együttmûködési megállapodást, melynek értelmében a szövetség bemutatókat tartott és versenyeket rendezett számukra, és felszerelésekkel ajándékozta meg õket, elsõsorban a 12 érintéses szakágat népszerûsítve. A megvalósításhoz szükséges forrásokat úgy pályázat útján sikerült biztosítani. A IX. kerület területén élõ célcsoport, illetve a helyi társadalom kohézióját erõsítõ sporteseményeink, közösségi programjaink megvalósítása úgy van kapcsolatban a pályázati útmutató által meghatározott tevékenységekkel, hogy a szektorlabda (gombfoci) tevékenységnek közismerten közösségformáló ereje van, amely egybecseng a pályázat kohéziót erõsítõ szándékával. A pályázat által támogatandó tevékenysége közül a képességfejlesztés is a gombfocizás sajátja, mivel jelentõsen növeli a szem-kéz koordinációs képességeket, a koncentráló készséget és a térlátást. A kezdeményezés fogadtatása vegyes volt. Akadt iskola, ahol félszegen próbálgatták a bábukat mozgásba hozni, de volt olyan eset is, hogy miután a srácok az egyik nap jól kijátszották magukat, másnap egy 10 fõs csoport elszökött az iskolából és bejött a szövetség közeli irodájába játszani, majd hivatalos igazolást kértek, hogy versenyen voltak.

Játékkiállítás
Májusban Németországban jártak a szigetszentmiklósi gombozók, hogy egy játékkiállításon mutassák be ezt a magyar eredetû játékot. A sokféle kiállítási tárgy között szinte elvesztek a mieink, de sikerült a házigazdákkal jó kapcsolatot kialakítani, s ha jövõre is meghívnak, akkor a feltételek ismeretében felkészültebbek leszünk a propaganda terén. Mindenesetre a csapattal tartó dr. Gráfik Imre nyugalmazott múzeumigazgató kitûnõ elõadást tartott németül a gombfociról.

Bemutatók
A rendezvényszervezõ szinte szájról szájra adják tovább, hogy a szektorlabda szövetség bemutató csapata kiváló mûvelõje sportágának, és az általuk tartott gombfoci-show nagyszerû szórakozást biztosít egy-egy rendezvény közönségének. Ezért mind gyakrabban kerül sor meghívásukra. Így volt ez nem rég egy multi cég szponzori vacsoráján is, ahol a vacsora utáni szórakozásnak gondolt gombfocizgatásból éjjel fél 2-ig tartó játék lett.

Eredeti brazil cuccok
Áprilisban eredeti kapuk, és labdák érkeztek Brazíliából. Igaz, hogy szinte „aranyáron” de legalább kaphatók. Valamennyi áru a brazil szövetség illetékeseitõl került beszerzésre, ezért minõségük 100%-ban garantált.

Verona ismét
Két éve, hogy Veronában jártunk, nagy sikert aratva a Tocati ünnepségen, ami valójában egy minden évben megrendezendõ utcai játékfesztivál. Akkor Magyarország volt a díszvendég, ezért kaphatott meghívást a gombfoci is. Most, amikor Katalónia a díszvendég, megint helyet kapott a gombfoci, mint „katalán” játék. Ezért aztán megkerestek minket a katalán szövetség vezetõi, illetve a Tocati szervezõi, hogy nem csinálnánk-e meg bulit együtt.  Sajnos ez úgy tûnik, hogy nem lesz lehetséges, mert egyrészt nincs az útra állami támogatásunk, mint a tavaly, másrészt pont akkor, vagyis szeptember 17-20-án lesz a fesztivál, mint amikor nálunk Pesten a világbajnokság. Arról már nem is beszélve, hogy mivel Katalónia a díszvendég, úgy illene, hogy az õ játékukat segítsünk bemutatni, de nekünk sem felszerelésünk, sem szabályismeretünk nincs. Ebbõl csak komolytalankodás lenne.  Ha meg úgy gondolják az olasz szervezõk, hogy a saját gombfocinkat reklámozzuk, az meg érzésem szerint illetlenség lenne a katalánok kulturális bemutatkozásán.

Együttmûködés a Fradival és a subbuteosokkal
Június 5-én az FTC Népligeti Sporttelepén kerül megrendezésre a Csanádi Árpád Sportiskola – FTC Labdarúgó Vándorkupa, ahová a szervezõk meghívták a szövetség bemutató csatát. Mivel ezen a napon a szektorlabdázók apraja-nagyja Lakitelken lesz az országos egyéni bajnokságon, ezért már-már lemondtuk a részvételt. Azonban a magam részérõl nagyon utálok nemet mondani, vagy azt, hogy valamit nem lehet megoldani, ezért támadt egy ötletem. Tudom, hogy a hazánkban mûködésüket nem rég megkezdõ subbuteosok alig várják, hogy nagy nyilvánosság elõtt mutathassák be játékukat. És azt is tudom, hogy a subbuteosok vzetõje, Baross Gábor egyben elsõ osztályú szektorlabdázó is, ezért õt kértük fel a focitornán való megjelenésre, ahol ez által egyszerre két futball-utánzó sportágat próbálgathatnak az érdeklõdõ. Így aztán minden fél jól járt.