2024. július 20. szombat 07:48

A Magyar és Nemzetközi Szektorlabda Szövetség oldala

Minden, amit a gombfociról tudni akarsz: szektorlabda, 12 érintéses asztali-labdarúgás, gombfoci

Aprókák

7 min read

Az aprókák nem egy új rókafaj egyedei, amelyek beszivárogtak a Kárpát medencébe, hanem csupán aprócska hírekről van szó, amelyek a Szektor újság oldalaira lopóztak be. Aprónak aprók, azonban egyáltalán nem biztos, hogy jelentéktelenek!


Sokak kedvence mostanában a „Maradj talpon!” című játékos televíziós vetélkedő az MTV-ben, ahol a gombfoci-kedvelő hírében álló Gundel Takács Gábor a minap (2012. március 23. 19:36) azt a kérdést tette fel a milliós nyereményekre áhítozó versenyzőinek, hogy mi a gombfoci kevéssé ismert neve. A megfejtés természetesen a szektorlabda volt, amit sajnálatosan nem tudtak a játékosok, azonban sportágunk így is óriási reklámot kapott. Részletek megnézhetők a http://videotar.mtv.hu/Videok/2012/03/23/19/Maradj_talpon__2012_marcius_23_.aspx link alatt.

Egy másik média-megjelenésünk a pepsifoci.hu oldalon van, ahol a https://pepsifoci.hu/node/108581 címen olvasható egy jó kis cikk rólunk, a brazíliai VB kapcsán.
Már több mint egy hónapja, hogy Parlament TV felkereste a Jókai utcai Információs Szolgálatot, és ott sportág-népszerűsítő célú felvételeket készített onnan kiindulva, hogy mint kétkezi mesterember miféle eszközöket készítek a foglalkozásom gyakorlása során. Innen léptünk át a játék megismerése irányába, amelyet végül a „Mesterkezek” című sorozatukban tettek adásba. A felvétel a http://www.facebook.com/pages/Mesterkezek/106297232829283 link alatt található.
S ha már a média-megjelenéseinknél tartunk, akkor idekívánkozik az a megállapítás, miszerint még mindig kevesen tudják, hogy a Magyar Szektorlabda Szövetség második szakágának, vagyis a brazil típusú 12 érintéses asztali labdarúgásnak saját, önálló honlapja van. A honlap elérhető a www.futeboldemesa.hu link alatt. Méghozzá napra kész, színes, fotókkal, információkkal teli. Mindez Puskás Zoltánnak köszönhető, aki immár nem csak a honlap készítője, szerkesztője, de legújabban a debreceni versenyhelyszín felélesztője is. Versenyek már sok évvel ezelőtt is voltak Debrecenben, azonban most Zoli és társai egy új „gombfoci-centrum” kiépítésén fáradoznak.
Szintén ide kapcsolódik, hogy a Jókai utcai Információs szolgálat ismét napi rendszerességgel működik. Jómagam, mint a szolgálat működtetője mindig is törekedtem az egymáshoz közeli helyeken lakó gombozó vevőim, ismerőseim összehozására, új klubok szervezése céljából. Ezért aztán a ma működő klubok jelentős részének megalakulásához van ily módon közöm. Így volt ez az egykori orosházi klub esetében is, amikor, talán a 80-as években két olyan vevőm is volt, akik két különböző orosházi baráti társaságban gomboztak, és nálam ismerték meg egymást. Lett is ebből egy jó kis klub, amely talán hamarosan újra éledhet.

Azonban az élet ismétli önmagát, méghozzá ezúttal Amerikában. Történt, hogy nem rég két, egymást nem ismerő, de ugyanabban a floridai kisvárosban lakó magyar származású úr is megkeresett vásárlás céljából, néhány hét eltéréssel. Aki ismer, már sejtheti: alakul az első amerikai szektorlabda klub. Még az sem kizárt, hogy eljönnek Rio-ba részt venni a világbajnokságon, bár ez talán még korai volna számukra. De majd meglátjuk.

A Romániában élő Válics Lehelt kevéssé ismerik a hazai gombozók, hisz neki eddig még nem volt alkalma túl sok versenyen részt venni. Bár a legutóbbi marosvásárhelyi eredmények alapján egyáltalán nem lehet tehetségtelen. Azonban nem a játéka az, amiért személye figyelmet érdemel, hanem az a szervezőkészség, amelyet Soós János óta csak Varga Ervintől láttunk. De míg Ervin és családja az augusztusban esedékes Nyárád Kupa megrendezésére specializálódott, addig Lehel a román szövetség újraélesztésén munkálkodik. Ennek részeként nem rég hatalmas költséggel játszóházat épített Marosvásárhely központjában, ahol a kártya, és társasjátékok között a gombfoci fő helyet kapott. A főtértől 3 percre lévő régi épületben a sok helyi gombozó új otthonra, az élmezőny új ellenfelekre talált. Lássuk hát a legutóbbi versenyük eredményeit, amelyek az ideiglenes román szövetség honlapján olvashatók! http://www.sectorball.ro/news.php/Cupa-Mures–Februarie-2012/1/24/
Nem rég megérkezett a magyar szövetségbe a brazil VB versenykiírása, angol és portugál nyelven. Azonban mindeddig még nem tettük a szövegét közzé, ugyanis nem minden egyértelmű benne. Az rendben van, hogy a versenyzők ottléte alatt ellátásban részesülnek (bár a vacsorát lespórolták az étkezések közül), és a szálláson kívül a turista program is a szervezők költsége. Azonban a résztvevők számát limitálták, és a tervezett lebonyolítás sem egyértelmű, amit jobb előre tisztázni. Emiatt aztán szükségessé vált még egy levélváltás a szervezőkkel a bizonytalanságok tisztázására. Addig a kiírás nyilvánosságra hozatala várat magára.
Túl van a 90 ezredik látogatón a www.gombfoci.hu ! Mint azt olvasóink tudják, magam vagyok az egyszemélyes szerkesztőség, a honlap, illetve a Szektor újság tekintetében is. Kezdetben nehezen indult a nézettségünk, csak lassan növekedett. Aztán volt egy korszak, amikor igen keveset tudtam törődni a frissítéssel, sőt, még a www.gombfoci.lap.hu szerkesztését is bevállaltam. Ekkor nagyon lecsökkent a látogatottság. A látogatási csúcs a Fábry Showban való szereplésünk napján volt, amikor az esti adás után is még több százan kattintottak az oldalra, amely látogatói intenzitás a következő napokban is alig csökkent. Mostanában naponta 50-60 fő olvasgatja honlapunkat. Az idei átlag 54 fő volt eddig.
• Az MTK Szektorlabda Szakosztálya néhány éve reményteljesen alakult, mivel ott kiváló játékosok egész sora gyűlt össze, és az akkor elnök –Hunvald Gyögy – az első évi önfinanszírozás után jelentős támogatást helyezett kilátásba. Hunvald úr egyben Erzsébetváros polgármestere is volt, aki ellen ebbéli tevékenysége kapcsán büntető ügy indult. Le is tartóztatták, ami megakadályozta őt abban, hogy ígéretét teljesítse. Emiatt aztán a támogatás nélkül maradt szakosztály működése finanszírozhatatlanná vált, melynek következtében a szinte egytől egyig Európa és világbajnok tagjai ideiglenesen a Tiszavasvári SE csapatánál találtak otthonra. Az egyezség két évre szólt, amely eredményesen eltelt. Ezután viszont jogi akadályokba ütközött a Tiszavasváriban megszerzett NB I-es pozíciójának az MTK színeiben való továbbfolytatása. A sztárok helyett maradtak hát a kezdők, akik a kezeim alatt gyorsan és sokat fejlődtek az utóbbi időben. Ezután viszont az MTK-nál szakosztályvezető váltás történt. Lemondtam szakosztályvezetői tisztségemről, amelyet Chladek Tibor, az egykori prágai csoda-rabbi leszármazottja vett tőlem át. Érzékeltem, hogy tizenegy helyütt betöltött különféle társadalmi megbízatásaim kezelhetetlen mennyiségű munkával jártak, ezért tisztségeimet elkezdtem átadni azokat olyan személyeknek, akik által biztosítva láttam a munkám továbbfolytatását. Így lett helyettem Chladek Tibor az új szakosztályvezető, aki nagy lelkesedéssel vetette magát bele a munkába. Lelkesedésének és hozzáértésének egyik bizonyítéka a szakosztály új saját honlapja, melyet itt érdemes megtekinteni: http://mtkgombfoci.hupont.hu/